Güvenlik konusunun en çok suistimal edildiği ve atılan tweetlerin veya hack’lenmelerin en çok can yaktığı sosyal medyalardan biri Twitter. Hesap ayarlarına göre değişmekle birlikte attığımız bir tweetin veya paylaştığımız fotoğrafın anında binlerce kişi tarafından ulaşılabilir olduğu bu ortamda güvenlik de bir o kadar önemli hale geliyor. Bu konuda alabileceğiniz önlemleri 7 ana başlıkta derledik.
Bu kural artık internetin her alanında geçerli olan ancak yine de en az dikkat edileni. Dolayısıyla tekrar etmekte fayda var. Şifrenizin rakam ve simge içeren en az 10 karakter uzunluğunda büyük ve küçük harf kombinasyonundan oluşturmayı ihmal etmeyin. Başka cihazlardan da giriş yapma ihtimalini de göz önünde bulundurarak ara sıra şifrenizi değiştirmeyi unutmayın.
Hesabınıza sadece sizin erişmenizi sağlamanın en iyi yollarından biri giriş doğrulaması açmak. Bu özelliği kullanarak hesabınıza giriş yapılabilmesi için şifrenizin ve telefonunuzun zorunlu olarak kullanılmasını sağlarsınız.
Twitter’da sizi kimin nereden ne yolla bulacağını belirlemek sizin elinizde. Örneğin arkadaşlarınızın e-posta adresinizi veya telefon numaranızı kullanarak sizi Twitter’da bulmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bunu istemezsiniz yine Ayarlar bölümünden bunu değiştirmek mümkün.
Fotoğraf etiketleme konusunda da durum aynı. Bu konuda Twitter’da üç seçenek mevcut.
– Herhangi bir kişinin seni etiketlemesine izin ver.
– Yalnızca takipçilerinin seni etiketlemesine izin ver.
– Kimsenin seni etiketlemesine izin verme.
Direkt mesajlarda da kimlerin size mesajla ulaşabileceğini belirleyebilirsiniz. Herhangi bir kişiden ya da yalnızca takip ettiğin kişilerden mesaj almayı seçmek için güvenlik ve gizlilik sayfasından gerekli ayarlamaları yapabilirsiniz.
Twitter hesabınızla bağlantılı olarak çalışabilecek çok sayıda uygulama mevcut. Genellikle fotoğraf veya takipçi listenize erişim izni isteyen “güvenli” uygulamalar dışında bir de kullanıcı adı ve şifrenizi isteyen uygulamalarla karşılaşabilirsiniz. İşte o uygulamalardan koşarak uzaklaşın.
Arkadaşınız, eşiniz, dostunuz gibi “takip etmeyi bırak” seçeneğini işaretlemeye kıyamadığınız veya lütfen takip ettiğiniz ancak bazen gönderilerini görmek istemediğiniz hesaplar olabilir. Bu konuda “sessize alma” özelliği yardımcınız olabilir. Bunu kullanarak bir kullanıcının tweet’lerini kullanıcıyı engellemeden zaman akışında gizleyebilirsiniz. Karşı tarafın haberi olmadan gerçekleştirebileceğiniz bu işlevi istediğiniz zaman açıp tekrar kapatmak mümkün.
Engelleme yoluyla bir hesabın Twitter’da sizi takip etmesini veya görmesini önleyebilirsiniz. Bir hesabı engellediğinizde ne o hesap sizin tweet’lerinizi görebilir ne de siz onlarınkini. Engellediğiniz hesapların bahsetmelerinden veya fotoğraf etiketlemelerinden de kurtulmuş olursunuz. Engellenen kullanıcılar, ancak profilinizi ziyaret ettiklerinde hesaplarının engellediğini görebilirler.
Engelleme veya sessize alma kar etmediğinde size ya da bir başkasına karşı tacizkar, zorbaca veya tehditkar davranan hesapları bildirebilirsiniz. Twitter bildirilen hesabı inceledikten sonra gerekeni yapacaktır. Bu da sonuç vermezse hukuk kanallarına başvurabilirsiniz. Bu durumda dikkat etmeniz gereken bazı husular var:
– Şiddet ya da taciz içerikli mesajlar çıktı veya ekran görüntüsü olarak belgelendirilmeli.
– Endişelenme nedenleri konusunda mümkün olduğu kadar açıklayıcı olunmalı.
– İlgili olabileceği düşünülen eldeki her türlü içerik (diğer web sitelerinden gelen tacizkar davranışla ilgili deliller gibi) sağlanmalı.
– Daha önce alınmış olan tehditlerle ilgili her türlü bilgi sağlanmalı.