University of Dayton Research Institute (UDRI) araştırmacıları, uçak kanadına hızla giden bir drone yollayarak olanları videoya kaydetti. Yapılan deney sonrası bilinçsiz drone kullanmanın ne tür sonuçlara yol açacağı bir kez daha ortaya çıkıyor.
Tıpkı uçaklar gibi drone’ların da kullanıcıları tarafından bilinçli şekilde kullanılması gerekiyor. Aksi takdirde sonuçları çok ağır olabilecek olayların yaşanması kaçınılmaz. Bundan yaklaşık bir sene önce Kanada’da uçak hava sahasına giren bir drone’un yolcu uçağına çarptığı ve epey panik yarattığı olay bu duruma örnek verilebilir. Neyse ki bu tarz olaylar sürekli yaşanmıyor fakat yine de insansız hava aracı sahiplerinin dikkati elden bırakmamaları gerekiyor. Bu konunun ne kadar kritik olduğuna tekrar değinmek isteyen UDRI araştırmacılarının yayınladığı görüntüler, yaşanacak dramatik sonuçları gözler önüne sermeye yetiyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
“Drone üretimi dikkatli yapılmalı”
Araştırmacılar, deneyde kullanmak üzere laboratuvara Mooney M20 tipi bir uçağın tek kanadını ve DJI Phantom 2‘yi getiriyor. Sabit duran uçak kanadına saatte yaklaşık 383 kilometre hızla giden bir drone gönderiliyor. Ortaya çıkan çarpışma sonunda drone, ortadan ikiye ayrılırken aynı şekilde uçağın kanadında da büyük çapta bir zarar meydana geliyor. Yapılan deneyin başındaki isim Kevin Poormon, projesiyle alakalı konuşurken kazaların sadece çarpma etkisine değinmiyor. Aynı zaman lityum-iyon pillere sahip drone’lar, ona göre bu yönleriyle de tehlike saçıyor. Üreticilerin bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen Poormon, karşı taraftaki hasarı düşürmesi açısından drone’ların çarpma esnasında daha kolay parçalanabilir üretilmelerini öneriyor. Poormon ve ekibinin uçağın farklı yerlerindeki hasarları gözlemlemek üzere aynı deneyi uçağın farklı bölgelerinde de yapacağı belirtiliyor.