Uçan otomobil pazarına farklı bir dokunuş: “Model A”
Şu an birçok farklı uçan otomobil projesi üzerinde çalışılıyor. Bunlar arasında Alef Aeronautics imzalı Model A da yer alıyor.
Teknoloji firmaları son dönemde daha çok eVTOL yapısındaki uçan taksiler üzerine odaklanıyor. Bu elektrikli temele sahip araçlar ile belirli lokasyonlar arasında otonom olarak yolcu taşınması hedefleniyor. Aynı zamanda eVTOL yapısını benimseyen yani dikey olarak iniş kalkış yapabilen elektrik temelli kişisel hava araçları da geliştirme aşamasında yer alıyor. Hepsine ek olarak günümüzde uçan motosiklet modelleri geliştiren firmalar dahi bulunuyor. Havacılığın uzun tarihinde gerçeğe dönüştürülmesi en çok arzu edilen alanların başında ise uçan otomobil modelleri geliyor.
İşte bu alanda dikkat çekmeyi başaran en son isimlerden birisi Alef Aeronautics şirketi oldu. Firmanın Model A isimli prototip uçan otomobil modeli, daha önce gördüğümüz seçeneklerden çok daha farklı görünüyor çünkü araçta katlanabilir yapıda dahi kanatlar yer almıyor. Aracın normal yollarda da kullanılabilmesi hedefleniyor ve bu tasarım bu hedefi rahatlıkla mümkün kılıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üst kısmı tamamen açık tasarlanan ve bu açık kısmın içerisinde motorları yer alan Model A, tamamen elektrikli aktarım temelinde 177 km boyunca uçabilecek açıklaması yapılıyor. eVTOL temelinin benimseyen araç bir otomobil olarak yolda kullanıldığı zamansa 322 km kadar bir menzilin elde edilebileceği iddia ediliyor.
İki kişilik tasarlanan kabin bölümü hareketli olan Model A, bu sayede düz değil yan bir şekilde uçuş sunuyor. Yatay kullanım altyapısı önemli çünkü bu sayede aracın üst ve alt bölümleri birer kanat olarak görev yapıyor. Burada temel olarak çift kanatlı uçak mantığı devreye giriyor.
Şu an prototip aşamasında olan Model A, eğer her şey yolunda giderse böyle kalmayacak. 2019 yılından bu yana uçuş testlerinin yapıldığı belirtilen aracın, 2025’in sonunda ticari olarak satışa ve kullanıma sunulması hedefleniyor. Araç için konuşulan rakam ise 300 bin dolar seviyesinde yer alıyor.
Hareketli kabin bölümü ile yan uçmak ilginç ancak akılcı bir altyapı olarak dikkat çekiyor