Bu aralar ücretsiz deepfake aracı “Deep-Live-Cam” çok dikkat çekmeye başladı. Altyapı korkutucu bir şekilde gelişmeye devam ediyor.
Buradan ücretsiz olarak elde edilebilen “Deep-Live-Cam”, yapay zeka destekli bir deepfake aracı. Bu araç yüklenen fotoğraftaki (sadece tek bir fotoğraf yeterli) kişinin yüzünü alıyor ve onu başka bir kişinin yüzüyle değiştirebiliyor. Gerçek zamanlı çalışan, yani canlı video görüşmeleri sırasında da görev yapabilen araç, söylendiği kadarıyla 2023’ün sonundan bu yana geliştiriliyor. Yapay zeka teknolojisiyle açı, yüz ifadesi ve ışık gibi ayarlamaları gerçekçi şekilde uygulayan “Deep-Live-Cam”, süreçte “GFPGAN” isimli bir modelden de yardım alıyor. Nasıl bir performans ortaya koyduğunu buradaki videoda görebileceğiniz sistem, önümüzdeki dönemde birçok “dolandırıcılık faaliyetinde” aktif olarak kullanılabilir. Bundan önce bir deepfake merkezli dolandırıcılık gündeme gelmişti. Yurt dışında bir şirket, deepfake teknolojisi ile kandırılan çalışanı yüzünden Hong Kong merkezli olarak tam 25 milyon dolar para kaybetti.
Tüm detaylarına ve en iyi bazı örneklerine burada yer verdiğimiz Deepfake, zor anca halen bilmeyenler için yapay zekâ ile makine öğrenme üzerinden çalışıyor ve temel olarak çok gerçekçi video montajlar yapılmasına imkân tanıyor. Photoshop üzerinde yapılan “fotomontaj” sürecini çok gerçekçi şekilde videolara getiren teknik, görüntü yanında ses üzerinde de değişiklik yapabiliyor. Bu sistem ile sesinizi çok gerçekçi şekilde başkasının sesi haline getirebiliyorsunuz.
Gelişen sistemler ile beraber gerçek zamanlı olarak da kullanılır hale gelen teknoloji, yakın zaman önce bu temelde kandırılan bir çalışan ile gündeme gelmişti. Ortaya çıktığı kadarıyla çok uluslu bir firmanın Hong Kong ofisinde görev yapan bir çalışan, deepfake teknolojisi kullanılarak organize edilen bir video görüşmeye alınmış ve burada şirketin CFO’su yani finansal işler müdürü de taklit edilmiş. Sahte görüşme kapsamında dolandırıcılar şirket çalışanına beş ayrı Hong Kong merkezli banka hesabına toplam 25,6 milyon aktarma talimatı vermiş ve bu amaçlarına 15 farklı transfer ile gönderdikleri bazı e-postalar üzerinden kısa sürede ulaşmış.
Bu durum ortaya çıkınca yaptığı savunmada “Herkes gerçek görünüyordu” diyen çalışan, henüz rahat nefes alabilmiş değil çünkü polisler bu olayın arkasındaki kişileri halen araştırıyor, henüz bir tutuklama yapılmadığı belirtiliyor. Genelde düşük kalitede gerçekleşen video görüşmelerde herkesin çok dikkatli olması gerekiyor, finansal veriler söz konusu olduğunda daha farklı doğrulama sistemlerinin kullanılması gerekiyor. Bu olay sonrasında birçok çok uluslu firmanın yeni güvenlik önlemleri getirmesi bekleniyor.