Ultrabook rehberi: Ultra ince ultra hafif

08 Ekim 2012 08:49

ACER ASPIRE S5

Acer’ın ilk Ultrabook’u Aspire S3 geçen yıl tanıtılmıştı. Acer Aspire S3, bu konseptin de neredeyse ilk cihazıydı. Asus’la birlikte ilk iki sırayı meşgul eden Acer, ikinci modelde bazı eksilerini artıya çevirmiş; birtakım dezavantajlarını gidermiş gibi görünüyor. Başta, kağıt gibi ince kasasıyla üzerimizde bıraktığı tesir çok kuvvetli oldu. Geçen yılki plastik ağırlıklı kasadan sonra magnezyum – alüminyum alaşımını gördüğümüze sevindik.

İNCE GİYERİM İNCE
Acer S5, en kalın noktasında bile 15 mm’lik ölçüye sahip. Yalnızca 1,35 kg ağırlığındaki cihaz gerçekten çok ince ve hafif. Bunun için ilk yıldızımızı verelim. Fırçalanmış metal hissi kapağın altında da sizi kendine çekiyor; klavye ve bilek bölgesi etrafında da aynı doku devam ediyor. Touchpad geniş görünüyor, dolayısıyla kullanmak da rahat. Ancak klavye için de dar bir alan kalmış; dolayısıyla klavye tuşları çok küçük ama birbirlerine olan uzaklıkları ideal bir seviyede sayılır. Problem, sağ alttaki yön tuşlarında. Dört tuşu tek tuşluk alana sığdırmaya çalıştıkları için bakmadan kullanmanız çok kolay değil. Yeni üçüncü nesil Intel Core i5 işlemci, 4 GB bellek ve 128 GB SSD depolama alanı ile donatılmış S5, katı hal diskinin ve Ivy Bridge’deki yeni entegre grafik birimi HD 4000’in nimetlerinden sonuna kadar faydalanıyor. 16 saniyede sıfırdan açılıp, aşağı yukarı 2 saniyede uykudan uyanıyor. “Hard core” oyunları oynamanıza izin olmasa da Ivy Bridge’in grafik performansı ciddi oranda yükselmiş. O yüzden orta seviye oyunları gayet tabii çalıştırabilirsiniz.

YILDIRIM HIZINDA
Acer’ın diğer Ultrabook’lardan ayrılan çok ilginç iki özelliği var. Dikkat edin bir değil; iki. İlki bağlantılarının bulunduğu yer. SD kart okuyucu ve kulaklık girişindeki tüm bağlantı noktaları bilgisayarın arkasında yer alıyor. Burada minik motorlu bir mekanizma var, klavyeden bastığınız bir tuşla harekete geçiyor ve bilgisayarı hafifçe yükselterek HDMI, Thunderbolt ve USB girişlerini ortaya çıkarıyor. Acer bu hareketli paneli MagipFlip olarak adlandırmış ve cılız bir motor sesiyle açılıp kapanıyor. Eğlenceli bir özellik. Öne çıkan ikinci özellik ise USB 2.0’a oranla 20 kat daha hızlı veri aktarımı sağlayan Thunderbolt bağlantı noktasına sahip olması. 1366×768 piksellik ekranı geçer notu hak etmiyor maalesef; renkler soluk, görüş açısı sınırlı ve ekran yansıma yapan bir özellikte. Şimdilerde herkesin ekran çözünürlüğünü yükseltmeye odaklandığı bir ortamda eski çözünürlüğü korumak Acer’a yakışmadı. Son olarak Acer’ın bulut hizmetinden ve akıllı cihazlarınızla senkronizasyonundan bahsedelim. AcerCloud, akıllı cihazlarınızdan bilgisayardaki içeriklere ulaşmanızı sağlıyor. Android’li telefonunuza AcerCloud uygulamasını indiriyor ve multimedya dosyalarınıza buluttan ulaşıyorsunuz. Acer Always Connect fonksiyonu ile ise bilgisayarınız uykudayken akıllı telefonunuz ile uzaktan uyandırabiliyor ve verilerinizi düzenleyebiliyorsunuz.


Gizli bağlantılar
Acer’ın motorlu mekanizmasını tuş takımının kenarındaki bir tuşla aktif hale getiriyorsunuz. Bağlantıları arasında Thunderbolt dikkat çekici.

KRİTİK ÖZELLİKLER

Ekran
• 13,3 inç
• 1366×768 piksel
Pil ömrü
• 6,5 saate kadar
İşlemci
• Intel Core i5
• 1,70 GHz
İncelik
• 15 mm
Ağırlık
• 1,35 kg

SON KARAR

İşlemcisi, yalnızca performansı ve grafik puanını artırmakla kalmıyor; gücü daha iyi yönetebildiği için pil ömrüne de etki ediyor. Çok ince ve çok az yer kaplıyor. Thunderbolt arayüzü de avantaj.

Sayfa: 1 2 3 4 5 6 7 8

Paylaş