Uzay gemisi görünümündeki gökdelen ormanları yangınlardan koruyor

31 Mart 2014 11:22


Amazon‘daki yağmur ormanları son yıllarda çıkan yangınlar yüzünden zor zamanlar geçiriyor. NASA tarafından hazırlanan bir rapor bu ormanların son on yılda çıkan yangınlar yüzünden en az 50,000 kilometrekarelik bir alanı kaybettiklerini gösteriyor. Durumun vehametinin farkında olan Çinli bir grup tasarımcının elinde ise bu durumla mücadele etmek için hazırladıkları oldukça etkileyici bir proje bulunuyor. Mimarlık ve tasarım dergisi eVolo tarafından düzenlenen gökdelen yarışmasında adından sıkça bahsettiren ve Jie Huang, Jin Wei, Giaowan Tang, Yiwei Yu ve Zhe Hao’dan oluşan ekibin ortak ürünü olan Yağmur Ormanı Muhafızı (The Rainforest Guardian) gökdeleni biriktirdiği ve dağıtımını yaptığı yağmur suyuyla kuru ya da yağmurlu mevsimler boyunca toprağın gerektiği kadar su almasını sağlıyor.


Yağmur Ormanı Muhafızı düz ve dairesel bir tepe ve oradan aşağıya doğru sarkan çubuklarla ters yüz olmuş bir kuleyi andırıyor. Yapı, suyu iki yolla biriktiriyor: gökyüzünden yağan yağmurları yakalıyor ve yağmurlu mevsimler boyunca da yerdeki fazla suyu yukarı doğru emiyor. Daha sonra ise bu su ileride ya toprağı sulamak için ya da yangınlara karşı kullanılmak için rezervuarlarda filtrelenip depolanıyor. Yeri sürekli nemli tutmak yangınları önlemek için yeterli oluyor ama yine de bir şekilde yangın çıkarsa gökdelen su tankları ve püskürtme sistemleriyle bir tür itfaiyeye dönüşüp alevlerin üstesinden geliyor.


Tasarımcılar bu gökdelenin elbette devasa bir sürahiden daha fazlası olmasını istiyorlar. Bu yüzden yapının en üstünde yer alan en geniş bölgeyi ayrı katlarda, bir araştırma istasyonu, bir turist ve eğitim merkezi ve bir iklim gözlem merkezi olmak üzere farklı şeylere ev sahipliği yapması için bölmelere ayırıyorlar. Yapının yerine getirmeyi vadettiği şeyler gerçekten çok fazla ve aynı zamanda fütüristik bir havası da var. Şu anda sadece konsept aşamasında olan projenin, giderek büyüyen bir soruna tuhaf bir biçimde de olsa son derece etkileyici bir çözüm getirdiği için yakın bir zamanda hayata geçirilmesini umuyoruz.

Paylaş