Bilim insanları, uzayda topladıkları güneş enerjisi ile bir ilke imza attıklarını duyurdu. Bu enerji direkt olarak Dünya’ya iletildi.
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, çok önemli bir başarıya imza attıklarını açıkladı. 1968 yılından bu yana masada olan bir planı ilk defa gerçeğe dönüştürdüklerini belirten bilim insanları, yukarıda da dediğimiz gibi uzayda toplanan güneş enerjisi ile sorunsuz ve kablosuz olarak Dünya’ya iletim gerçekleştirdi. Şimdilik deneysel bir proje özelinde ulaşılan bu başarı kapsamında Caltech’ten bir grup araştırmacı, alçak dünya yörüngesinde bulunan Solar Power Demonstrator (SSPD-1) merkezli “MAPLE” ile güneş enerjisi topladı, bunu elektriğe dönüştürdü ve Caltech’in Pasadena kampüsündeki bir çatıya yerleştirilen mikrodalga alıcılara gönderdi. Yani özetle uzayda üretilen elektrik kullanılabilir şekilde Dünya’ya geldi. Caltech’in Uzay Güneş Enerjisi Projesi (SSPP) eş direktörü Ali Hajimiri konu hakkında, “Bildiğimiz kadarıyla daha önce hiç kimse oldukça pahalı olan stabil / sabit yapılar kullanarak bile uzaydan kablosuz enerji aktarımını göstermedi. Biz bunu esnek ve hafif yapılar kullanarak kendi entegre devrelerimizle yaptık. Bu bir ilk” dedi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bu konu ilk defa gündeme gelmiyor. Örneğin Japonya, çok uzun yıllardır uzaydan Dünya’ya güneş enerjisi aktarmak istiyor, bu konudaki büyük deneme içinse yapılan açıklamaya göre 2025 yılı hedefleniyor. Japonya Uzay Araştırma Ajansı JAXA tarafından yapılan açıklamaya göre, 2009’dan bu yana uzay merkezli güneş enerjisi sistemleri üzerinde çalışan Kyoto Üniversitesi profesörlerinden Naoki Shinohara liderliğindeki bir proje kapsamında yörüngeye bir dizi küçük uydu yerleştirilecek. Bu uydular eğer süreç istendiği gibi giderse bünyelerindeki paneller ile uzayda topladıkları güneş enerjisini yerdeki alıcı istasyonlara gönderecek.
Peki neden uzay? Sonuçta Dünya üzerinde de güneşten enerji yani elektrik üretebiliyoruz. Aktarıldığı kadarıyla yörüngedeki güneş panelleri potansiyel olarak sınırsız bir yenilenebilir enerji kaynağını konumunda. Uzayda, güneş panelleri saat ne olursa olsun enerji toplayabilir (Dünya üzerinde doğal olarak geceleyin üretim yok) ve üretilen enerjiyi gönderme yöntemi (Mikrodalga temelli) konusunda bir bulut engeline de sahip değiller. Dünya’daki güneş enerjisi santralleri bulutlu günlerde çok büyük üretim kaybı yaşıyor, uzayda bu durum bulunmuyor.