Güneş sisteminin dışında, insanlara yaşam alanı sunabilecek yeni bir gezegen daha keşfedildi. Dünyayla benzer bir büyüklüğe sahip olan bu gezegen Ross 128 b olarak adlandırılıyor. İlk gözlemler burasının insanoğlunun yeni yuvası olabileceğine işaret ediyor.
ESO’nun keşfettiği Ross 128 b aslen Red Dwaft (Kızıl Cüce) ismiyle bilinen bir yıldızın yörüngesinde hareket ediyor. Dünyanın bir buçuk katı büyüklüğündeki bu gezegen bulunduğu nokta itibariyle ideal sıcaklığa sahip. Elbette burada ideal sıcaklıktan kastımız “insanoğlunun yaşayabilmesi için ideal” Sıcaklık sayesinde bu gezegende su olabileceği de düşünülüyor. Yaşanabilir görünen Ross 128 b aynı zamanda dünyaya yakın. 11 ışık yılı uzaklıktaki gezegene ulaşımın da zor olmayacağı düşünülüyor.
Dünyaya benzeyen gezegen
Gezegenin tek problemi ise Red Dwaft’ın hala aktif bir yıldız olması. Bu da yüksek enerjili güneş patlamalarının devam ettiği anlamına geliyor. Bu patlamalar etraftaki gezegenlere zarar verme potansiyeline sahip oluyor. Yaydıkları radyasyon da etraftaki gezegenleri yaşanmaz hale getirebiliyor. Fakat bu durum Ross 128 b’nin yıldızı için söz konusu görünmüyor. Kesin bir şey söyleyebilmek için ise araştırmaları derinleştirmek gerekiyor.
Hatırlayacağınız üzere daha önce de insanoğluna ev sahipliği yapabileceği düşünülen Proxima Centauri bulunmuştu. Tüm bu keşiflerin ardından insanlığın uzay macerasının hangi yöne ilerleyeceği büyük merak konusu.