Oyun dünyasının en önemli firmalarından olmayı sürdüren Valve, İngiltere’de sahibi olduğu Steam üzerinden dava edildi.
Valve, İngiltere’de tam 843 milyon dolarlık bir Steam davası ile karşı karşıya. Dava kapsamında şirketin, sahibi olduğu oyun marketi Steam üzerinden rekabeti engelleyecek adımlar attığı iddia ediliyor. İngiltere’deki hakim konumunu kötüye kullandığı söylenen şirket, bu sayede ülkedeki 14 milyon PC oyuncusundan olması gerekenden daha fazla ücret almakla suçlanıyor. Davayı açan taraf bu konuda, “Pazarın hakimi konumda bulunan şirketlerin aşırı veya rekabete aykırı fiyatlar uygulamasına izin verilmez. Şirketler, rakiplerin kendileriyle rekabet etmesini engelleyen adil olmayan ticaret koşullarını uygulayamazlar.” açıklamasını yapıyor. “Valve Corporation’ın PC oyunları ve oyun içi içerikler söz konusu olduğunda rekabeti haksız bir şekilde engellediğine inanıyoruz” diyen Vicki Shotbolt, bu yüzden İngiltere’deki müşterilerin oyunlar ve oyun için içerikler için çok fazla ödeme yaptığını belirtiyor. Uzmanlar ise açılan bu davadan bir sonuç alınamayacağını düşünüyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Firma bundan önce bir kural değişikliği ile gündeme gelmişti. Steam bir süredir lansman gününden önce iki saatten fazla oynanan oyunlar için geri ödeme yapmıyor. Steam oyun geri ödeme politikasında değişikliğe gitti, oluşan bir boşluk kapatıldı. Artık “Erken Erişim” ve “Önden Erişim” sürecindeki oynayış süreleri de iki saatlik limitten düşülecek. Bu temelde de Steam artık lansman gününden önce iki saatten fazla oynanan oyunlar için geri ödeme yapmayacak. Firmanın bu konudaki kendi açıklaması tam olarak şöyle: “Bugün ön siparişle satın alınan oyunlara ilişkin iade politikamızın bir bölümünü güncelledik. Bu değişiklik, ön sipariş aşamasında olan ve “Önden Erişim” sunan oyunları kapsamaktadır. Artık önden erişim döneminde elde edilen oynama süresi de Steam iade süresine dâhil edilecek.”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Firma bu konuda şunu da aktarıyor: “Steam’de bir ürünü çıkış tarihinden önce satın aldığınızda, iade talebinde iki saatlik oynama süresi kısıtlaması geçerli olurken normalde uygulanan 14 günlük iade talebi oluşturma süresi sınırı ürünün çıkış tarihine kadar başlamaz. Mesela Erken Erişim’de olan ya da Önden Erişim sunan bir oyunu satın aldığınızda, her türlü oynama süresi bu iki saatlik iade için oynama süresi sınırından düşer. Çıkış tarihinden önce oynanabilir olmayan bir ürünü ön sipariş ettiğinizdeyse bu ürünü çıkış tarihine kadar istediğiniz bir zamanda iade edebilirsiniz ve standart 14 günlük iade talebi süresi/iki saatlik oynama süresi sınırı oyunun çıkış tarihinden sonra geçerli olur.”
Steam adımı yanında bu da ilginizi çekebilir: Etkileyici görünen elektrikli motosiklet konsepti: Zero SR-X