Veri depolama konusunda birçok farklı çalışma bulunuyor. Bunların en taze gösterimini University of Southampton araştırmacıları yapıyor.
İngiltere merkezli University of Southampton araştırmacıları, konu aşırı teknik düzeyde ancak temel olarak yüksek hızlı lazer teknolojisini kullanarak silika cam içerisine özel nanoyapılar koyabiliyor. İşte bu inanılmaz ufak nanoyapılar, 5D ya da beş boyutlu optik veri depolama sürecinde kullanılabiliyor.
Daha da özet yaparsak, araştırmacıların geliştirdiği sistem sayesinde CD boyutundaki cam disklere tam 500 TB veri depolanabileceği aktarılıyor ve bu gerçekten inanılmaz görünüyor. Yüksek hızlı veri aktarımından çok yüksek kapasiteli depolamaya odaklanan bu altyapı, önemli verilerin uzun vadeli olarak saklanması için hazırlanıyor.
Blu-ray optik disk depolama teknolojisinden tam 10 bin kat daha fazla depolama yoğunluğu bulunan teknoloji, yukarıdaki örnekle gözler önüne seriliyor. Burada gördüğünüz renkli kare yapılar 8.8 x 8.8 mm boyutlarında ve toplam 6 GB kadar veri tutuyorlar.
Bu üzerinde uzun zamandır çalışılan teknolojinin halen geliştirme aşamasında olduğunu ancak sürecin ileride ticari kullanıma gireceği aktarılıyor.
Gelişen teknolojiler ile şimdi dahi çok yüksek hale gelen veri depolama ihtiyacı, gelecekte daha da büyük bir hal alacak. Örneğin 10 yıl içerisinde metaverse dünyası hayatımıza girecek ve metaverse dünyaları direkt olarak sanal ortamda yer alacak.
Direkt olarak “gerçeklikten kaçış” olarak nitelendirebileceğimiz metaverse, ilk gösterimi onlar yaptığı için şu an Facebook’un / Meta’nın kurduğu bir “sanal dünya” olarak karşımızda yer alıyor.
Bilim kurgu filmlerinden gördüğümüz sanal dünya konseptini “Horizon (İş, oyun ve eğlence için farklı sürümleri var)” adı verilen metaverse dünyasına özel bir sosyal ağ ile birleştiren firma, dijital avatarlar ile etkileşime geçilecek sanal gerçeklik merkezli uçuk bir gelecek hayali oluşturuyor.
Metaverse’yi sadece eğlence değil iş / çalışma (Sanal karakterler ile istenilen her yerde toplantı vb.) için de planlayan Facebook, elbette bu sanal dünyayı fiziksel olarak sunucularda saklayacak ve bu tarafta gerçekten devasa depolama çözümlerine / merkezlerine ihtiyaç duyulacak.