Milli Eğitim Bakanlığı’nın FATİH (Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi) projesi kapsamında açtığı etkileşimli dijital tahta ihalesinin ilk fazını kazanan Vestel, bugün proje kapsamında ülkedeki 85.000 sınıfa kuracağı akıllı tahtasını tanıttı. 65 inç dokunmatik LED ekran ile standart beyaz ve yeşil tahtanın bir ünitede birleştirilmesiyle oluşan akıllı tahta, şubatın ilk haftasından ağustosa kadar geçecek süre içinde, eğitimli elemanlar tarafından sınıflara kurulacak.
Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, akıllı tahta projesini Türkiye’de eğitim alanında bir devrim olarak nitelendiriyor. Tüm Türkiye’de eğitim anlamında fırsat eşitsizliğini de ortadan kaldıracağını düşündüğü bu projeyle ilgili Yüngül, sınıflar arası iletişim ile bilgi ve proje paylaşımının artmasına da etki edeceğini anlatıyor. Vestel, geliştirdiği akıllı tahta konsepti dışında Milli Eğitim Bakanlığı’nın tablet için düzenleyeceği ihaleye de katılacak. Ekran ve bilgi iletişim teknolojilerinin olduğu her yerde var olacaklarını belirten Ömer Yüngül, Vestel’in sahip olduğu altyapının kendilerini ön sıralara taşıdığını ifade ediyor.
65 inç ekranlı akıllı tahta çoklu dokunuşu destekleyen ekrana sahip. Microsoft Windows ve Pardus işletim sistemleri ile çalışan tahta, Intel Core i3 işlemci kulalnıyor. Benzer durumlar için kullanılan projeksiyon tarzı teknolojilere oranla yüzde 40 daha fazla enerji tasarrufu sağlıyor ve 6-7 kat daha uzun kullanım ömrü vadediyor. VGA, HDMI ve USB girişi bulunan akıllı tahtanın 1920×1080 piksel çözünürlüklü ekranı 8 ms’lik tepkime süresine ve 4000:1 kontrast oranına sahip. Tüm sistem, tabletlere (Android ve Windows işletim sistemli) uygun şekilde tasarlanmış. Öğretmeni, bir öğrencinin tabletini uzaktan kilitleyebiliyor, tahtaya görüntü aktarabiliyor ya da tahtadaki görüntüyü o öğrencinin tabletine gönderebiliyor. İçinde gömülü bilgisayar modülü bulunuyor; sökülüp takılabilen bir modül. Yani, tahtaların gelecekteki olası sistem yenilenmeleri ya da yeni teknolojilere kolayca adapte olabilmesi sağlanmış.
İhalenin ilk fazı 85.000 okulu kapsıyor ama plan, dört yıl için tüm Türkiye’deki sınıfları akıllı tahtayla donatmak. 650.000 sınıfa ulaşmak. Ayrıca, akıllı tahtaya özel teknik servis ve çağrı merkezi için alınan elemanların da eğitimlerinin sürdüğü belirtildi.