Araştırmacılar ilginç bilimsel projeler üzerinde çalışmaya devam ediyor. Bu sefer konunun merkezinde ölü bir örümcek yer alıyor.
Rice Üniversitesi araştırmacıları son dönemde gördüğümüz en ilginç projelerden birisine imza attı. Ölü bir örümcek üzerinde çalışmalar yapan bilim insanları, buldukları teknik ile bu canlıyı adeta bir kaldıraç robotu haline getirdi. Peki bu nasıl yapıldı? Ortaya çıktığı kadarıyla örümcekler ayaklarını kas değil hidrolik basınç üzerinden hareket ettiriyor ve uzatıyorlar. Burada spesifik olarak kan basınçlarını kullanan doğanın genelde korkulan canlıları, bu yüzden öldükleri zaman bacaklarını topluyorlar. Bu durum isteyerek olmuyor, ölüm sonrasında kan basınç sağlayamaz hale geldikleri için bacaklar otomatik olarak içe doğru kapanıyor. İşte bu yapıyı manipüle eden Rice Üniversitesi araştırmacıları, ölü örümceğin bacaklarını dışarıdan müdahale ile hareket ettirmeyi başardı.
Araştırmacılar bu altyapı sayesinde ölü örümceklerin bacaklarını istedikleri gibi kontrol edebiliyor. Bunun için ölü örümceğin kan basınç sağlayan bölümüne bir şırınga yerleştiren araştırmacılar, buraya ufak miktarda hava vererek bacakları hareket ettirebiliyor. Burada bacaklar ile ufak objeleri kaldırabilecek kadar güç ya da diğer bir deyişle basınç oluşturulabiliyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bu direkt olarak yukarıdaki video içerisinde gösterilen süreç, elbette ilgi çekici ancak şimdilik pratik bir geleceği görünmüyor. Yani bu proje kapsamında öğrenilen detaylar, şimdilik gelecek için devasa kapıları açacak yapıda değiller. Ancak buna benzer bir altyapı ileride robot teknolojisinin farklı alanlarında aktif olarak kullanılabilir, hepsinden önemli başka ilginç çalışmalara ilham kaynağı olabilir.