Özel uzay şirketlerinden Virgin Galactic, biraz önce ilk ticari uzay görevine çıktı, “Galactic 01” adı verilen görev sorunsuz olarak tamamlandı.
Virgin imparatorluğunun sahibi olan Richard Branson tarafından kurulan uzay turizmi şirketi Virgin Galactic, neredeyse iki yıldır sessiz kaldığı alanda yeni bir adım atmış ve geçtiğimiz haftalarda yeniden bir insanlı görev gerçekleştirmişti. Unity 25 adı verilen görevde dört şirket çalışanı (Beth Moses, Luke Mays, Jamila Gilbert ile Christopher Huie) ve pilotlar uzayın sınırını görme şansı elde etti. Unity 25 isimli görev şirket için önemliydi çünkü ticari hizmete başlama öncesindeki son testti. Bugün ise 90 dakika süren “ilk ticari” Galactic 01 görevi yapıldı. Firma bu görevde pilotlar Jameel Janjua ve Kelly Latimer tarafından uçurulan VMS Eve isimli “aracı hava aracını” kullanarak Mike Masucci ve Nicola Pecile yönetimindeki VSS Unity‘i belirlenen yüksekliğe kadar çıkardı ve bundan sonra VSS Unity’i kendi başına bıraktı. Bu noktada yerleşik roket motorunu ateşleyen VSS Unity, ses hızını üç kez aşarak bünyesindeki konukları uza sınırına çıkardı. Bu görevdeki şanslı konuklar Walter Villadei, Angelo Landolfi, Pantaleone Carlucci ve Colin Bennett olarak açıklandı. Bu görev, gerçek uzay turizmi için büyük bir başlangıç oldu.
🇮🇹 Benvenuti nello spazio, #Galactic01! Our crew from the @ItalianAirForce & @CNRsocial_ have reached space. WATCH: https://t.co/5UalYTpQxj pic.twitter.com/rL82pUYzxm
— Virgin Galactic (@virgingalactic) June 29, 2023
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Firma bu uçuşlar için en son koltuk başına tam 450 bin dolar ücret istiyor. 2021 yılında bu yüksek fiyat etiketiyle 100 bilet satışı yapıldığı aktarılmış, 250 bin dolar civarında satılan eski biletler (2005-2014 arasında) ile birlikte firmanın uzay yolculuğu için toplam 700 bilet sattığı söylenmişti. Bu arada Virgin Galactic için planlar sorunsuz olarak sürerken, geçtiğimiz ay uydu gönderimi odaklı Virgin Orbit iflas etmişti. Milyarder Richard Branson tarafından kurulan Virgin Orbit firması, bilmeyenler için Boeing 747 kullanarak 2022’de çok az sayıda uzay gelişmesine imza atabildi. 2023’te bunu değiştirmek isteyen şirket, yıla çok kötü başlamıştı. Firma uzay görevleri kapsamında uzaya Boeing 747 ile gitmiyor, bunun yerine farklı bir altyapı kullanıyor. Özel geliştirilen Cosmic Girl isimli bir Boeing 747 ile ticari uyduları yaklaşık olarak 35-40 bin feet seviyesine çıkaran firma, uzaya çıkışı uçağın altında yer alan ve uyduları bünyesinde taşıyan LauncherOne isimli roket ile gerçekleştiriyor.
Geçtiğimiz aylarda tam olarak bu hedeflendi ancak süreçte LauncherOne ile sorun yaşanmıştı. İngiltere merkezli görev kapsamında Cosmic Girl sorunsuz olarak havalandı ve belirlenen yüksekliğe ulaştı. Daha sonra Atlantik Okyanusu üstüne gelindiği zaman LauncherOne ateşlendi, burada roket uçaktan ayrıldı fakat yolda bir teknik problem yaşayarak alçak dünya yörüngesine ulaşamadı. İşte bu olumsuz olayı üstüne işler iyiye gitmedi, geçtiğimiz aylarda firmanın tüm faaliyetlerini durdurduğu ve işgücünün yüzde 85’ini işten çıkaracağı açıklandı. Operasyonel olarak yola devam etmek için gereken ek finansmanı bulamadıklarını aktaran firma, daha sonra ABD merkezli olarak iflas başvurusunda bulundu.