reklamı kapat

POPÜLER

Vodafone 5G LOG Tasarım

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy: “Biz esasında 5G’ye değil 5.5G’ye hazırız”

 - Güncelleme: 13 Ocak 2025 10:15

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, verdiği bir röportaj kapsamında, “Biz esasında 5G’ye değil 5.5G’ye hazırız” dedi.

Kaçıranlar için geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın X hesabından şu açıklama yapıldı: “İnternet ve dijital altyapımızı güçlendirecek yeni bir adım atıyoruz. Uçtan uca yerli ve millî 5G Haberleşme Şebekesi Projemiz kapsamında 5G ihalemizi 2025 senesi içinde yapacağız. 2026 yılında da ilk sinyalimizi almayı hedefliyoruz.” Bu konuda EKONOMİ Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar’ın sorularını yanıtlayan Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, “Bu yıl sektörümüzün önemli gündem maddelerinden birinin 5G’ye geçiş olacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde 5G takviminin resmi olarak duyurulmasını bekliyoruz. 5G, bireysel data tüketimini artırmaktan çok kullanıcı deneyim kapasitesini yükseltecek. Dolayısıyla, operatörlere verimlilik sağlayacak, ama bir gelir sıçraması yaratmayacak.

5G teknolojisi, ağırlıklı olarak birey ve kurumlar için fayda sağlayacak. Müşterilerimizle bu alanda uluslararası deneyimimizi buluşturmak için sabırsızlanıyoruz. Vodafone Türkiye olarak lansmanını yapacağımız teknoloji aslında 5.5G teknolojisi olacak. Yani, biz esasında 5G’ye değil 5.5G’ye hazırız. Bu yeni teknolojiye geçiş sürecinde ihale koşullarının yatırım-yükümlülük dengesi gözetilerek oluşturulmasının altını çizmekte fayda var.

5G’nin tam anlamıyla hayata geçirilebilmesi için gerekli ortamın ve koşulların oluşması önemli. Bunun kuşkusuz en önemli parçası, tüm ülkeyi kapsayan yaygın bir fiber ağına sahip olmak. Fiber yatırımlarının teşvik edilmesi ve öncelikli bir kamu politikası haline getirilmeli. 5G ile uyumlu cihaz ve ekipman ekosistemini geliştirmek, ulusal önceliklerimiz arasında olmalı. Dolayısıyla, 5G uyumlu akıllı telefonlara erişimin önündeki taksit sınırı gibi engellerin kaldırılmasının da bu süreçte önemli olduğunu değerlendiriyoruz.

Sabit altyapıda lisans uzatma süreci, uluslararası kabul görmüş standartlarda yapılmalı ve eşzamanlı ayrışma süreci başlatılmalı. Türkiye sabit geniş bant pazarında toptan ve perakende seviyede rekabetin güçlendirilmesi için ortak fiber altyapı girişimleri eşzamanlı olarak hayata geçirilmeli.

Sabit lisans uzatma ile mobil uzatma ve 5G ihalesi eşit şartlarda yapılmalı, orantısız farklar olmaması gerekiyor. 5G ihalesi için makul şartlarda yatırımları teşvik eden bir ihale yapısı hedeflenmeli. Kaynakların etkin kullanımı için eskiyen teknolojilerin güncellenmesini de önemsiyoruz. 3G’nin 4.5G ile güncellenmesiyle herhangi ilave kaynak ayırmadan yüzde 20 daha iyi müşteri deneyimi mümkün. İsteyen işletmeci istediği zaman, istediği eskiyen teknolojiyi güncelleyebilmeli.” dedi.

Vodafone gelişmeleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Acer imzalı elektrikli bisiklet modeli