reklamı kapat

POPÜLER

Volvo

Volvo blockchain teknolojisiyle otomobil dünyasında bir ilk!

Akülerinde blockchain teknolojisini kullanmaya başlayacağını duyuran Volvo, bu alanda bir ilke imza atarak tarihteki yerini alacak.

Geçtiğimiz ay içerisinde ilk elektrikli otomobili XC40 Recharge ile kendisi için önemli bir adım atan Volvo, bu kez başka bir ilkle gündemde. Markanın resmi kaynaklarından yapılan duyuruyla netleşen ve beraberinde otomobil dünyası için bir ilki getiren gelişme araçların akülerini kapsıyor. Buna göre şirket, akülerinde kullanılan kobaltı blockchain teknolojisi uygulayarak küresel olarak takip eden ilk üretici olacak. Lityum iyon akülerin üretiminde kullanılan kobalt benzeri hammaddelerin izlenebilirliği, otomobil üreticilerinin karşılaştığı temel sürdürülebilirlik sorunlarından birisini oluşturuyor. Marka, müşterilerinin elektrikli otomobillerinin akülerinde kullanılan malzemelerin sorumlu bir şekilde tedarik edildiğini bilmelerini istiyor ve bunun için tam izlenebilirlik konusunda kararlılık gösteriyor. Şeffaf ve güvenilir bir paylaşımlı veri ağı kuran blockchain teknolojisi sayesinde, malzemenin kaynağı ile ilgili bilgiler değiştirilemediği için hammaddenin tedarik zincirinin şeffaflığı önemli ölçüde artıyor.

Volvo ve Polestar modellerinin gelecek on yılı garantide

Volvo, bu yıldan başlayarak kobaltın izlenebilirliğini sağlamak için hem dünya çapındaki iki akü tedarikçisi Çin’den CATL ve Güney Kore’den LG Chem‘i ile hem de dünyanın önde gelen blockchain teknolojisi firmalarıyla anlaşma sağladı. Teknoloji şirketleri Circulor ve Oracle, bu yaz başlarında gerçekleştirdikleri başarılı bir pilot çalışmanın ardından CATL’ın tedarik zincirinde blockchain teknolojisini kullanıyor.

Blockchain teknolojisi nedir?

Bir blockchain, kriptografi ile birbirine bağlanmış kayıtların listesini içeren dijital bir defteri olarak nitelendirilebilir. Tedarik zincirlerinde, teknoloji, değiştirilemeyen işlemlerin kayıtlarını yaratırken, aynı zamanda hangi verilerin kaydedilebileceğine ilişkin ortak bir kurallar dizisi uyguluyor. Bu, katılımcıların işlemleri bağımsız olarak doğrulamalarını ve denetlemelerini sağlıyor. Bu özel durumda, blockchain’de yer alan veriler, kobaltın kökeni, ağırlığı ve büyüklüğü gibi nitelikleri, güvenlik zinciri ve katılımcıların davranışları hakkında bilgiler, OECD tedarik zinciri yönergeleriyle tutarlıdır. Bu yaklaşım, tedarik zinciri içerisinde katılımcılar arasında güven sağlanmasına yardımcı olmakta. Volvo, CATL ve LG Chem arasındaki anlaşmalar, XC40 Recharge de dahil olmak üzere gelecek nesil Polestar modelleri için de önümüzdeki on yılın pil tedariğini kapsıyor.

İlgili video

Volvo XC40 Recharge

İLGİLİ HABERLER