Volvo, elektrikli EX60 modeline dair ilk görüntüyü paylaştı

05 Mart 2025 22:55

Elektrikli otomobil pazarına büyük önem veren üreticilerden Volvo, bugün elektrikli EX60 modeline ilk bakışı attırdı.

Volvo tarafından paylaşılan videonun 24. dakikasından sonra arka kısmı gösterilen elektrikli SUV EX60, önümüzdeki yıl satışa sunulacak bir araç olarak aktif geliştirme aşamasında bulunuyor. Yeni SPA3 platformunu temel alması beklenen model, kısa süre önce yenilenen XC60’ın elektrikli versiyonu olarak birçok ülkede ciddi talep görme potansiyeli ortaya koyuyor. Henüz hiçbir teknik detayın bilinmediği araç, büyük ihtimalle Türkiye’de de satılacak.

Volvo’dan bugün elektrikli ES90 gelmişti. Hatırlamak adına birçok rakibine kıyasla daha yüksek tasarlanan tamamen elektrikli ES90, modern bir tasarım çizgisine sahip ve özellikle arka camın yanlarına konumlandırılan büyük LED aydınlatmalarıyla dikkat çekiyor. Şarj portu arkada yer alan ES90, 800V mimarisini temel alıyor ve bu sayede 350 kW güç sağlayabilen bir istasyonda, sadece 10 dakikalık şarjla 300 km menzil kazanabiliyor. SPA2 platformunu temel alan ES90, ilk aşamada üç farklı versiyona sahip olacak.

Tek motorlu (arkada) 245 beygirlik versiyonda 92 kWh batarya bulunuyor ve yaklaşık 640 km menzil sunuluyor. Çift motorlu (önde ve arkada) 442 beygirlik versiyonda 106 kWh batarya bulunuyor ve yaklaşık 700 km menzil sunuluyor. En üstte ise “ES90 Twin Motor Performance” versiyonu yer alıyor. 106 kWh batarya ile yine yaklaşık 700 km menzil vadeden çift motorlu versiyon, toplam 670 beygir güç sunuyor ve 0’dan 100 km/s hıza 3,9 saniyede çıkabiliyor. Yeni nesil Volvo’larda görmeye alıştığımız çift ekranlı güncel konsolun kullanıldığı sedan, 25 hoparlörlü Bowers & Wilkins stereo ses sistemiyle donatılmış ve Google’ın araçlar için özel olarak geliştirdiği Android sürümünü temel alıyor.

ES90, Breathe Battery Technologies tarafından sağlanan özel bir batarya yönetim yazılımı ve yüksek ısıya karşı tasarlanmış yeni nesil bir altyapıyla beraber geliyor. Üretiminde çok sayıda geri dönüştürülmüş materyalin (alüminyumun yüzde 29’u, polimerlerin yüzde 16’sı ve çeliğin yüzde 18’i) kullanıldığı araç, iki adet Nvidia Drive AGX Orin’i temel alıyor. Bilgi işlem kapasitesi açısından şimdiye kadar üretilmiş en güçlü Volvo modeli olan ES90, saniyede 508 trilyon işlem (TOPS) gerçekleştirebiliyor. Aracın Türkiye satışı hakkında henüz verilmiş bir bilgi bulunmuyor.

Volvo haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli

Paylaş