Bugün yapılan resmi açıklamaya göre tamamen elektrikli otomobil modeli Volvo EX30, Türkiye’ye özel motorla geliyor.
Volvo EX30’un Türkiye macerası hakkında konuşan Volvo Türkiye Genel Müdürü Alican Emiroğlu, gazeteci Emre Özpeynirci’ye önemli açıklamalarda bulundu. Bu açıklamaların satır başları şunlar oldu: “Belçika üretimi EX30 için geri sayım başladı; Bu ay talep toplanmaya başlıyor, haziran ortasında önce lansman sonra satış başlıyor. Volvo, Belçika fabrikasında ilk 2 ay %60-70 Türkiye için üretim yapacak. Türkiye bu model için öncelikli pazar olacak. Volvo sadece Türkiye’ye özel EX30 için ÖTV avantajlı (150 kW) elektrikli motor geliştirdi. Geçen sene 13 bin adedi aşarak rekor kıran Volvo, bu yıl sadece 4 modelle 15 bin adetlik satış hedefliyor. 2026’da hedef 20 bin adede ulaşmak. Sedan ve cross country modellerinin üretimi global olarak bitti, sadece Çin’de sedan üretiliyor. Volvo’nun en güvenilir aracı EX90 ne yazık ki gümrük tarifeleri ve tebliğden dolayı gelemeyecek.”
Şirket bundan önce bir yapay zeka gelişmesiyle gündeme gelmişti. Uzun yıllardır dünyanın en güvenli araçlarına imza atan Volvo, bu konudaki geliştirme çalışmalarına aktif olarak devam ediyor. Örneğin şirket artık daha da güvenli otomobiller yaratmak amacıyla yeni nesil sürücü destek sistemleri (ADAS) ve diğer güvenlik yazılımlarını iyileştirmek için yapay zeka tarafından üretilen sanal dünyalar (gerçek hayata benzer) kullanıyor. Şirket bu süreçte, “Gaussian Splatting” adı verilen ve gerçek dünya görselleri üzerinden çok sayıda gerçekçi, yüksek doğrulukta üç boyutlu sanal sahne oluşturabilen gelişmiş bir hesaplama tekniğinden yardım alıyor.
Şirketin açıklamasına göre, oluşturulan bu sanal ortam farklı sonuçlar üretmek adına istenildiği gibi özelleştirilebiliyor. “Bu teknik, güvenlik yazılımımızı daha önce mümkün olmayan bir hız ve ölçekte geliştirmemize imkân tanıyor. Bu sayede her türlü trafik/kaza durumunu hızlıca test edebiliyoruz.” açıklamasını yapan Volvo, artık yeni araçlarındaki gelişmiş sensörler tarafından toplanan acil frenleme, keskin direksiyon hareketi veya manuel müdahale gibi verileri sentezlediklerini aktarıyor.