NASA’nın 20 Ağustos 1977 tarihinde fırlattığı uzay aracıyla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Güneş Sistemi’ni terk etmek üzere olduğu açıklanan Voyager 2′ye isabet eden kozmik ışınlarda yüzde 5’lik bir artış tespit edildiği belirtiliyor.
Bu artışın Voyager 1’in 2012 yılında Güneş Sistemi’ni terk ettiği zamanlardan 3 ay önce gözlemlendiğini belirtmekte yarar var. Kardeşi Voyager 1 gibi yıldızlararası alana girmeye yakın olduğu belirtilen uzay aracının Güneş Sistemi’nden çıkmasının aylar alabileceği dile getiriliyor. Yıldızlararası uzaya girmiş insan yapımı ikinci araç (Voyager 1’den sonra) olacağı ifade edilen Voyager 2, 2007 yılından beri heliosferin en dış katmanı olan heliosheath bölgesinde seyahat ediyor.
NASA’dan Voyager 2 ile ilgili açıklama
Voyager 2’nin bulunduğu ortamda bazı değişiklikler gördüklerini söyleyen NASA’dan Ed Stone, uzay aracının heliopause’a ne zaman ulaşacağı konusunda bir bilgiye henüz sahip olmadıklarını söylüyor. Stone, uzay aracıyla ilgili detayların önümüzdeki aylarda netliğe kavuşacağını belirtiyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Voyager 2 hakkında bilgiler
Voyager 2 sırasıyla Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’ü ziyaret etmiştir. Uranüs ve Neptün’ü ziyaret eden tek uzay aracıdır. Aracın misyonu, kardeşi Voyager 1 ile aynıdır.
Aracın içerisinde kardeşinde olduğu gibi bir altın plak bulunmaktadır.
Plağın içinde birçok dilden (Türkçe de dahil) “Merhaba sevgili dostlarımız” sesli notu vardır. İçerisindeki resimler arasında Leonardo Da Vinci’nin insan vücut taslağı da bulunmaktadır. Ayrıca “Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah-ı şerifleriniz hayrolsun” cümlesinin söylendiği bir ses kaydı vardır.
İlginizi çekebilir
NASA Güneş Görevi