reklamı kapat

POPÜLER

Web Hosting

Web sitelerinin yayınlanmasını sağlayan gizli kahraman: Web Hosting

 - Güncelleme: 26 Aralık 2019 17:56

Bildiğiniz gibi hosting barındırma, ev sahipliği anlamına geliyor. Web Hosting bir web sitesinin tüm içeriğinin depolanması ve internette yayınlanabilmesi için gereken teknolojinin sağlanmasıdır.

Söz konusu teknolojinin kalbinin; sunucu (server) denen sürekli internet bağlantısı bulunan, oldukça pahalı ve gelişmiş bilgisayarlar olduğunu söyleyebiliriz. Her istediğimizde saniyeler içinde görüntüleyebildiğimiz web sitelerinin içerikleri; sunucularda depolandığından, bir sunucunun kesintisiz çalışması; tüm verilerini barındırdığı web sitesinin de kesintisiz ulaşılabilir olması anlamına gelir. Bu nedenle sunucular, soğutma ve düzenli bakım gibi gerekli tüm düzenlemelerin yapıldığı yüksek güvenlik önlemleri alınmış veri merkezlerinde korunur.

Web Hosting hizmeti nereden alınır?

Web sitenizi barındırma hizmetini hosting sağlayıcı da denen sunuculara sahip hosting firmalarından alabilirsiniz. Eğer tercih ettiğiniz hosting firması web sitenizin hedef kitlesinden farklı bir ülkede bulunuyorsa, bu durum sayfalarınızın geç yüklenmesine neden olabilir. Hosting firması tercih ederken güçlü ve son teknoloji sunuculara sahip olması sitenizin performansını doğrudan etkileyecektir.

Hosting Paketi nedir?

Hosting firmalarının çeşitli web sitelerinin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak hazırladığı planlara hosting paketi denir. Bir hosting paketi seçerken sitenizin neye ihtiyaç duyduğunu göz önünde bulundurmanız gerekir. Hosting paketlerinin fiyatları; sunucu türü, depolama alanı, bellek ve işlemci gibi kriterlere göre değişiklik gösterir. Özetle; bir hosting paketi satın aldığınızda, aslında bir sunucu üzerinde web sitenize ait içeriğin depolanacağı alanı ve yayınlanması için gereken tüm teknolojik alt yapıyı kiralamış olursunuz.

Hosting türleri

Hosting türleri, web sitelerinin depolandığı sunucuların özelliklerine göre isimlendirilir.

Paylaşımlı Hosting

Birden fazla web sitesinin tek bir sunucu üzerinde depolandığı ve sunucu kaynaklarının ortak kullanıldığı hosting türüdür. Paylaşımlı hosting, bloglar ve küçük çaplı web siteleri için maliyeti uygun bir seçenektir.

Tek bir sunucunun tek bir web sitesine özel olarak tahsis edilmesine atanmış anlamına gelen ve paylaşımsız hosting olarak da adlandırılan dedicated sunucu adı verilir. Düzenli bakım ve teknik bilgi gerektiren pahalı bir hosting çözümüdür. Dedicated sunucular, web sitesi performansının çok önemli olduğu işletmelerin vazgeçilmezidir.

VPS bir sunucunun yazılımsal olarak sanallaştırılması ve her bir web sitesi için yalıtılmış alanlara ayrılmasıdır. VPS hizmetinde sunucu kaynakları komşu web siteleri arasında paylaştırılmıştır ve ihtiyaç halinde bir sitenin kullanmadığı alanı sunucuda bulunan diğer siteler kullanabilir. Bu nedenle zaman içinde dalgalanan gereksinimleri olan işletmeler için iyi bir seçimdir. Paylaşımlı hostingden daha fazla depolama alanı sunar ve ona göre daha fazla trafiği kaldırabilir ancak ani ve aşırı yoğun trafik için yetersiz kalabilir. Çok büyük çaplı olmayan online satış siteleri ve orta düzeyde trafiğe sahip web siteleri tarafından tercih edilmektedir.

WordPress Hosting

WordPress ile yönetilen bir web sitesinin maksimum performansa sahip olması için gereken donanımlara göre hazırlanan bir hosting çözümüdür.

Bulut Hosting

Yüzlerce fiziksel sunucunun işlem gücünün birleştirilmesi ve bir sunucunun kesinti yaşaması durumunda, kümedeki bir başka sunucuda bulunan yedeklenmiş veriler sayesinde, hizmet kesintisi olmadan web sitelerinin yayınlanmaya devam etmesidir. Ölçeklenebilirliği yüksek olduğundan yalnızca kullanılan kaynaklar kadar ödeme yapılır, hesaplıdır. Her tür web sitesi için uygun olması nedeniyle giderek popülerliği artmaktadır. Özellikle çok hızlı bir şekilde büyümeyi planlayan web siteleri için oldukça iyi bir tercih olabilir.

Hosting paketi alırken dikkat etmeniz gerekenler

Hosting planlarını incelerken; hızlı yüklenen sayfalarınızın olması ve sitenizin performansı için sunucu donanımlarına (örneğin; %99.9’un altında uptime oranına sahip olmamalı), sitenizi aynı anda çok sayıda kişinin görüntüleyebilmesi için bant genişliğine, depolama alanına (bloglar ve küçük işletmeler için 1-2 GB, online satış siteleri için en az 4 GB), güvenlik için SSL sertifikası sunuyor olmasına dikkat etmelisiniz.

Ayrıca sitenizin ihtiyaçları ve trafiğindeki artışı öngörerek hosting paketinizin yükseltmeye elverişli olduğundan da emin olmalısınız. Hosting hizmeti genelde 1 yıllığına kiralanan bir hizmet olduğundan, yenileme ücretlerinde ne kadarlık artış olacağını da sormanızda yarar var. Ayrıca firmanın; yedekleme ve kurtarma için sunduğu çözümleri öğrenmeli ve olası sorunlara hızlı müdahale için, kısa sürede dönüş yapabilen yeterli teknik desteğin sağlanıp sağlanmadığını da araştırmalısınız.

Web Hosting

İyi bir hosting firması seçmediğinizde ne olur?

Güçlü bir hosting hizmetiyle desteklenmeyen web siteleri; web sitesi sahiplerinin göz ardı edilemeyecek kadar büyük sıkıntılar yaşamasına neden olabilir. İyi bir hosting firması seçmediğinizde neler olabileceğini bilmek ister misiniz?

• Web Sitenizin Performansı

Sunucuların kesintisiz çalışma süresi, web sitenizin aksama süresi ile doğrudan ilişkilidir. Zayıf bir barındırma hizmeti, sitenizin en önemli zamanlarda erişilmez olmasına, yavaşlamasına hatta çökmesine neden olabilir.

• Arama Sonuçları

Kalitesiz donanımlara bağlı kesintiler nedeniyle siteniz arama motorlarının güvenini kaybeder ve bu da sıralamalara yansır. Arama motorundan organik olarak gelen ziyaretçi sayısı olumsuz yönde etkilenir, potansiyel müşteri kaybına neden olur ve itibar kaybı yaşanabilir.

• Terk Etme Oranı

Google, sayfa yükleme hızının 2 saniye ya da daha az olması gerektiğini savunduğundan, yavaş yüklenen sayfaların web sitenizi ziyaretçiler açısından hemen terk etmek isteyecekleri, sıkıcı bir mecraya çevireceğini kolayca öngörebilirsiniz. Bu nedenle yüksek kaliteli hosting hizmetlerinin, web sitenizi mümkün olan en yüksek hıza ulaştırabileceğini bilmeniz, saygın ve güçlü bir hosting firması seçmeniz önemli.

• Ekonomik Zarar

Web sitelerinin hızı o kadar önemli ki özellikle online satış sitelerinin sadece 1 saniyelik geç yüklenmesi hem potansiyel müşteri kaybına hem de büyük miktarda mali kayba neden oluyor.

• Web Sitenizin Saldırılara Açık Olması

Kaliteli hosting hizmetleri saldırılara karşı web sitenizi olabildiğince güvenli hale getirmeye çalışır ve veri kaybını önlemek için gerekli önlemleri alır.

Özetle; web siteniz için bir hosting firması seçerken kazancınızın ve itibarınızın doğrudan etkileneciğini bilerek hareket etmenizin; işinizi ve isminizi korumanız anlamına geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Web Hosting; ancak doğru kararlar verdiğinizde sitenizin başarısını sağlayan gizli bir kahramana dönüşür.

İLGİLİ HABERLER