Bilgisayarlara performans artışı; Western Digital Black SN770 NVMe SSD incelemesi

09 Nisan 2023 20:00

WESTERN DIGITAL BLACK SN770 NVME SSD PERFORMANS

Biz SSD’yi Lenovo Legion 5 2022 dizüstü bilgisayarında kullansak da SSD, masaüstü bilgisayarlarda veya PlayStation 5’te de kullanılabiliyor. Kolay bir şekilde kurulum gerçekleştirdikten sonra bilgisayarda Western Digital SSD yazılımı kuruluyor. Yazılım taktığımız SSD’yi otomatik olarak algılasa da bazı kullanıcıların bilgisayarlarında SSD görünmeyebilir. Eğer SSD’yi anakarta takıp bilgisayarınızı açıktan sonra SSD’yi göremediyseniz diski NTFS formatıyla biçimlendirmeniz gerekiyor. SSD’yi biçimlendirdikten sonra depolama birimi kullanıma hazır hale geliyor. SSD, WD Black Dashboard adı verilen bir uygulamayla uyumlu şekilde çalışıyor. Western Digital’in internet sayfası üzerinden indireceğiniz uygulama  SSD’deki depolama kapasitesini, oyun modunu,  dayanıklılığını ve performansla ilgili bilgileri gerçek zamanlı bilgileri görmeye yardımcı oluyor. Uygulama üzerinden SSD’ye gelecek firmware güncellemeleri de yüklenebiliyor. Uygulamada bununla birlikte SSD’deki sıcaklığı da öğrenmek mümkün.

Western Digital Black SN770 NVMe SSD modelinde bulunan oyun modu gecikmeyi azaltarak oyun performansını artırmaya imkan tanıyor.  Dört kanallı bir tasarıma sahip olan SSD, Kioxia iş birliğiyle geliştirilmiş durumda. Kioxia’nın dünyanın en büyük flash bellek ve SSD üreticilerinden biri olduğunu belirtelim. Bizim incelediğimiz modelde soğutucu ve RGB aydınlatma olmasa da Western Digital BlackSN850 modelinde bu özellik yer alıyor. Yüksek hızlara çıkıldığında sıcaklık oluştuğu için bu destek faydalı görünüyor. SN750 SE modeline dönecek olursak hafıza sisteminde  NVMe ( Non-Volatile Memory Express) teknolojisi kullanılıyor. Bu teknoloji HDD ve SATA teknolojilerine kıyasla çok daha hızlı okuma ve yazma hızına imkan tanıyor.  PCIe’nin sunduğu yüksek bant genişliğinden yararlanan bir iletişim arayüzü olan NVMe teknolojisi daha az gecikme süresi sayesinde depolama verimliliğini artırıyor. Bu teknoloji aynı zamanda düşük enerji tüketimi ve yüksek tepki süresi sunuyor. SSD’nin teknik detaylarına dönecek olursak Western Digital yeni SSD’nin bir önceki SSD modeline  kıyasla yüzde 40 daha hızlı ve yüzde 20 daha yüksek güç verimliliği sağladığını belirtiyor.

Ardışık okuma performansı 5.150MB/saniye ve  ardışık yazma hızı 4.900 MB/saniye olan SSD’de bu hızlara ulaşabilmek için yazının da başında belirttiğimiz gibi PCIe Gen 4 uyumlu bir anakart kullanmak gerekiyor. Üçüncü nesil PCIe arayüzüne sahip bir bilgisayar kullanıyorsanız SSD’nin performansı doğal olarak düşüyor. SSD, PCIe Gen 4 arayüzü ile kullanıldığında 5.150 MB/saniye, PCIe Gen 3 arayüzü ile kullanıldığında 3.500 MB/saniye yükleme hızlarına ulaşıyor. SSD, bilgisayara yüklediğimiz Crystal Disk Mark uygulamasında 4.950 MB/saniye okuma ve 4.800 MB/saniye yazma hızı sundu. Western Digital’in paylaştığı değerlere yakın sonuçlar elde etmemiz bizi mutlu etti. SSD’yi 3DMark’ın Storage Benchmark uygulamasında da test ettik. Oyunculara yönelik geliştirilen bu testte SSD, 3.620 puan elde etti. Hem kağıt üzerinde elde ettiğimiz veriler hem de günlük kullanımda SSD’nin etkileyici bir performans sunduğunu belirtebiliriz.

Sayfa: 1 2 3 4 5

Paylaş