Pazarın en çok kullanılan anlık mesajlaşma uygulamalarından WhatsApp, gizlilik konusunda yine gündemde yer alıyor.
WhatsApp, 2016 yılında karşılıklı iletişimde yüksek güvenlik için uçtan uca şifreleme dönemini başlattı. Firma bu güzel adım için için şunları söyledi:
“WhatsApp, uçtan uca şifrelenmiş mesajların içeriğini hiçbir şekilde göremez veya aramaları dinleyemez. Bunun nedeni, WhatsApp üzerinden gönderilen ve alınan mesajların şifreleme ve şifre çözümleme işlemlerinin tamamen sizin cihazınızda gerçekleşmesidir.
Mesajlar cihazınızdan çıkmadan önce şifreleme kilidiyle güvence altına alınır ve bu kilidin anahtarı sadece alıcıda bulunur. Buna ek olarak, anahtarlar gönderilen her mesajda değişir.
Bütün bunlar perde arkasında olurken siz de cihazınızdaki güvenlik doğrulama kodunu kontrol ederek sohbetlerinizin korunduğunu doğrulayabilirsiniz.”
WhatsApp, kişilerin gönderdikleri mesajların kendileri tarafından dahi görülmediğini yıllardır açık şekilde vurgulayarak vurguluyor. Ancak bu tam olarak öyle değilmiş.
ProPublica tarafından yapılan haberler ve buna gelen resmi cevaplar, uçtan uca şifrelenen mesajların da “raporlama durumunda” gayet normal şekilde görülebildiğini gösterdi.
Eğer bir mesajı firmaya şikayet anlamında raporlarsanız, WhatsApp’ın anlaşmalı olduğu çalışanları bu mesajı ve mesajı anlamak için hemen önce atılan dört mesajı okuyabiliyor. Yani şifre çözülüyor ve içerik okunabilir hale geliyor.
Söylendiği kadarıyla bu çalışanlar kişilerin tüm sohbet arşivlerine erişim sağlayamıyor. Ancak şikayet edilen mesajlar net şekilde görülebiliyor. Kişiler bu mesajlara bakıyor ve bunlar üzerinden gerekirse karşı tarafın hesabını kapatıyor.
Bu duruma karşı elbette başka bir çözüm mümkün değil. Şikayet edilen mesajların mutlaka birisi tarafından incelenmesi ve çözüme kavuşturulması lazım.
Ancak yine de aktarılan “WhatsApp, uçtan uca şifrelenmiş mesajların içeriğini hiçbir şekilde göremez veya aramaları dinleyemez.” açıklaması ve içindeki “hiçbir şekilde göremez” denmesi bu bağlamda gerçeği yansıtmıyor. Genel olarak tepki buna geliyor.
Yeni gizlilik politikası, artık kesin olarak sadece belirli durumlar için opsiyonel olacak. Artık kişiler arkadaşlarıyla olan görüşmelerinde yeni gizlilik politikasını onaylamak zorunda değiller.
Ancak WhatsApp, içerisindeki onaylı şirketler ile olan iletişimde yeni gizlilik politikasını kabul etmeyi zorunlu hale getirdi. Firma artık kesin olarak, belirli şirketler ile WhatsApp’ta görüşme yapmak için yeni politikayı onaylamanızı istiyor.
Burada eğer onay vermezseniz şirket ile görüşme yapamıyorsunuz. WhatsApp’ın bu konuda artık bir geri adım atması pek beklenmiyor.