reklamı kapat

POPÜLER

WhatsApp

WhatsApp ile değişen iletişim kuralları: “Mesajları nokta ile bitirmek kabalık”

İnternet gelişirken iletişim dinamiklerini de değiştiriyor. İnternet dil bilimci Gretchen McCulloch’a göre WhatsApp için yeni kurallar var.

WhatsApp, Instagram, Messenger gibi pek çok uygulama günümüzde iletişimin temel yollarını oluşturuyor. Bu da beraberinde yeni dinamikler getiriyor. Geçmişte SMS’lerin sunduğu kısıtlı karakter sayısı sebebiyle sesli harflerden arınmış kelimelerden kurtulduğumuz şu günlerde çok daha garip detaylar kaba sayılabiliyor. İnternet dil bilimci Gretchen McCulloch, teknolojinin kullandığımız dile olan etkisi üzerine kaleme aldığı kitabında yeni kuralları da yazmayı ihmal etmiyor. “Dijital dünyada bıraktığınız izlenim yüz yüze bıraktığınız izlenim kadar önemli.” diyen McCulloch yeni kuralları açıklıyor.

“WhatsApp mesajlarını noktayla bitirmeyin”

McCulloch’a göre WhatsApp’ta gönderdiğiniz mesajı nokta ile sonlandırıyorsanız bu çok agresif ve kaba olarak algılanıyor. “Karşıdaki kişi her zaman nokta kullanıyorsa, bu sorun değil. Ancak genellikle nokta kullanmıyorsa ve birden gönderdiği mesajı nokta ile bitirdiyse o zaman o kişinin size sinirlendiğini düşünebilirsiniz.” Her ne kadar bazı kullanıcılar doğru noktalama konusunda hassas olsa da, karşı taraftan gelen tepkiler sonucu bu alışkanlıklarından vazgeçiyor.

McCulloch sadece noktalama işaretleriyle kalmıyor. Kullanıcıların yanlış emoji kullanmaması gerektiğini de kaydediyor. Göz kırpan, suratını ekşiten emojilerin içeriğe uygun şekilde kullanılmamasının iletişimi güçleştireceğini söylüyor.

WhatsApp konuşmalarında tamamen büyük harfle konuşmanın ve bol bol ünlem kullanmanın da doğru olmadığını belirtilirken, sadece büyük harfte değil ünlem kullanımında da karşı tarafa “bağırma” etkisi geçtiğini kaydediyor. Günlük hayatta ses tonuyla yansıttığımız bu kızgınlık dijitalde ünlemlerle ve büyük harf kullanımıyla çözülüyor.

Grup konuşmalarında ise özellikle dikkatli olmak gerekiyor. Farklı nesillerden farklı insanların bir araya geldiği konuşmalarda bazen karşıdaki kişinin kırıldığını anlamak güç oluyor. Galler Prensi’nin kahyası olarak çalışan görgü kuralları uzmanı Grant Harrold, buna dikkat etmenin yanı sıra grup konuşmalarını görmezden gelmenin de hatalı olduğunu belirtiyor. “Gerçek hayattaki gibi saygı göstermeniz gerekiyor. Bazen çevrim içi gruplarda konuşurken bir anda bomboş bir odada kalabiliyorsunuz. Çünkü kimse ‘Görüşürüz’ dahi demeden çekip gitmiş oluyor.” diyor. Bu durum özellikle yaşı büyük nesillerce daha ciddiye alınıyor.

Ne zaman mesaj göndermemeli?

Sadece WhatsApp değil diğer mesajlaşma programları için geçerli olan adap kuralları bulunuyor. Karşı tarafa ne zaman mesaj gönderip, ne zaman aramanız gerektiğini de iyi ayarlamanız gerekiyor. Bir randevu iptalinde örneğin arama ile durumu izah etmek daha doğru. Birebir görüşmelerdeki özürlerin daha samimi olduğu kaydediliyor. Aynı şekilde kötü haberlerin de mesajla paylaşılmaması gerektiği belirtilirken “İlişkinizi mesajla sonlandırmayın.” diye de not düşülüyor.

Bir de dil kullanımı var tabii. Erişilebilirlik artıkça kişiler arasındaki laubalilik de artabiliyor. İş arkadaşlarınızla sosyal ağlardan da konuşuyorsanız kesinlikle dilinizi iyi ayarlamanız gerekiyor. Gereksiz emoji ve GIF kullanımı da hoş karşılanmıyor.

Söz konusu kuralların pek çoğu özellikle yaşı büyük nesil tarafından ciddiye alınıyor. Ancak “mesajı nokta ile sonlandırma” gibi “kaba” bulunan hareketler gençler arasında da hayli yaygın.

İlginizi çekebilir

Platformun 10. yıl kutlama videosu

İLGİLİ HABERLER