Pazarın en çok kullanılan anlık mesajlaşma uygulamalarından WhatsApp, uzun süredir gündemde olan yeni güvenlik özelliğini kullanıma sundu.
WhatsApp, bugün tam olarak uçtan uca şifrelenmiş yedekler dönemini başlattıklarını duyurdu. Firma bu konuda tam olarak şu resmî açıklamayı yaptı: “WhatsApp, basit bir fikir temel alınarak geliştirildi: Arkadaşlarınızla ve ailenizle paylaştığınız her şey, onlarla aranızda kalır. Beş yıl önce, uçtan uca şifreleme özelliğini varsayılan olarak ekledik. Bu özellik, bugün 2 milyardan fazla kullanıcı arasında dolaşımda olan günlük 100 milyarı aşkın mesajı korumaktadır.
Gönderdiğiniz ve aldığınız uçtan uca şifrelenmiş mesajlar cihazınızda saklanırken, birçok kişi de telefonlarını kaybetmeleri durumunda sohbetlerini yedeklemenin bir yolunu talep ediyor.
Bugünden itibaren, Google Drive veya iCloud’da depolanan yedekleri uçtan uca şifrelemeyle korumak için isteğe bağlı ekstra bir güvenlik katmanı sunuyoruz. Bu ölçekte başka hiçbir küresel mesajlaşma hizmeti, kullanıcılarının mesajları, medyaları, sesli mesajları, görüntülü aramaları ve sohbet yedekleri için bu düzeyde bir güvenlik sağlamıyor.
Artık uçtan uca şifrelenmiş yedeğinizi, seçtiğiniz bir parola veya yalnızca sizin bildiğiniz 64 basamaklı bir şifreleme anahtarı ile güvence altına alabilirsiniz. WhatsApp veya yedekleme hizmeti sağlayıcınız, yedeklerinizi okuyamaz ve kilidini açmak için gereken anahtara erişemez.
Bu özelliği, WhatsApp’ın en son sürümüne sahip olanlara yavaş yavaş sunacağız. iOS ve Android’de uçtan uca şifreleme ile sohbet yedeklerinizi nasıl koruyabileceğiniz hakkında daha fazla bilgiyi burada, bunları nasıl oluşturduğumuzla ilgili daha fazla bilgiyi ise burada bulabilirsiniz.”
Bu isteğe bağlı özellik buluttaki sohbet yedeklerini ciddi şekilde koruma altına alma konusunda oldukça güzel görünüyor. Gizlilik / güvenlik konusunda geçtiğimiz aylarda büyük sorunlar yaşayan firma, Telegram’a ciddi kullanıcı kaybetmesine rağmen halen alanın öncüsü ve en çok kullanılanı konumunda yer alıyor.
WhatsApp, son dönemde sesli mesaj konusunda önemli çalışmalar içerisinde yer alıyor. Firma en son iOS tarafında kullanıcılara sesli mesajlar için çeviri imkânı tanıyacak haberiyle ses getirmişti.
Bilmeyenler için bu özellik sayesinde kullanıcılar gelen sesli mesajları yazılı olarak görebilecek ve istedikleri kısma hızlıca geçiş yapabilecek. Elde edilen verilere göre süreçte çeviri için WhatsApp’a ya da Facebook’a veri gitmeyecek, çevrilen mesajlara iki isim de erişemeyecek.
Sesli mesaj konusunda geçtiğimiz günlerde de başka bir çalışma gündeme gelmiş ve uygulamaya sesli mesajlar için bir oynatıcının geldiği ortaya çıkmıştı. Bu sayede kişiler taraflarına gelen bir sesli mesajı, sohbet penceresi dışında da rahatlıkla dinleyebilecek. Yani sohbet penceresi kapatıldığı zaman sesli mesaj durmayacak.
Kısa süre önce ise ses kayıt süreciyle alakalı güzel bir gelişme mevcut. WABetaInfo’ya göre şirket, sesli mesaj kayıt sürecine “duraklatma” imkânı getiriyor. Böylelikle kişiler sesli mesaj kaydını istedikleri zaman durdurabilecek ve tekrar başlatarak kayda devam edebilecek.
Böylelikle örneğin kayıt sırasında düşünmek için zaman olacak, normalde oluşan belirli boşluklar yüzünden kaydın silinip yeniden yapılmasına gerek kalmayacak.