En çok tercih edilen uygulamalara bakıldığında WhatsApp ilk sıralarda yer alsa da yakın zamanda birçok kişi Telegram uygulamasına geçmeye başladı. Peki hangisini tercih etmeliyiz?
Öncelikle başlıktaki sorunun cevabı aslında size bağlı. Bir mesajlaşma uygulamasından tam olarak beklentileriniz neler? Güvenlik mi ilk tercihiniz yoksa grupların sınırsız kullanıcı sayısında olması mı? Yoksa sistem sıkıntılarının en az şekilde yaşanması mı? Tek tek iki uygulamaya özgü ve onu tercih edenlerin en çok eleştirdiği özelliklere değinelim. WhatsApp tarafında en çok sevilen özelliklerin başında hızlı olması ve fazla sayıda kullanıcı sayısıyla istenilen birçok kişiyle konuşma imkanı bulunuyor. Telegram ise WhatsApp için bir alternatif gibi gösterilse de yine de eleştirilen yönleri bulunuyor.
Grup Video Araması
2016 yılında piyasaya sürülen WhatsApp’ın görüntülü arama özelliği zaman içinde gittikçe daha da gelişmiş hale geldi ve mesajlaşma platformu kısa süre önce WhatsApp gruplarının içinden görüntülü arama desteğini ekledi. Bu özelliği kullanarak, en fazla üç kişiyi arayabiliyorsunuz. Bu özelliğe erişmek için uygulamanın içine girin ve aramalar kısmına gelin, sonra telefon simgesine tıkladığınızda “Yeni Grup Araması” seçeneğine dokunarak bu özelliği kullanabilirsiniz. Ancak yine de bu aramayı kendinizle beraber toplamda 4 kişi ile gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu özellik 32 katılımcıya kadar izin veren FaceTime‘ın grup araması kadar harika veya çekici olmadığı anlamına gelse de dikkat çeken bir özellik olarak düşünebiliriz.
Durum ve Hikaye Ekleme Özelliği
WhatsApp, 24 saat boyunca yaşayabilecek ve ondan sonra otomatik olarak silinen Snapchat tarzı hikayeleri yükleme seçeneğini bünyesinde barındırıyor. Bir kullanıcı WhatsApp durumları olarak metin, resim, GIF veya video gönderebilir ve WhatsApp kişileri tarafından yüklenen durumları aynı pencerede görüntüleyebiliyor.
WhatsApp Business
WhatsApp Business, küçük işletmelerin iletişim ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak tasarlanmasına rağmen, yalnızca tanıtım ve bilgilendirme mesajları göndermek için değil aynı zamanda müşteri desteği için harika bir platform olarak da oldukça yararlı bir araç olarak tanımlanabilir. Buradan ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
Şüpheli Bağlantı Uyarı Özelliği
Uygulama üzerinden gönderilen bazı linkler güvenli olmayabilir. Bunu veri tabanında eşleştiren uygulama “https://ẉhatsapp.com/free-tickets” şu şekilde gönderilen bir mesajı şüpheli mesajıyla uyarıyor.
Metni Biçimlendirme Özelliği
WhatsApp kısa bir süre önce oldukça güzel bir özellik olan metinleri biçimlendirme yeteneğini tanıtmış ve kullanıma da sunmuştu. Artık metinleri Kalın, İtalik, Kalın ve İtalik biçiminde biçimlendirebilir ve işaretleyebilirsiniz.
Gizli sohbet özelliği
Gizli sohbet özelliği ile Telegram “gizliliğe önem verenler için gerçekten de isabetli bir tercih olacak. Çünkü uygulamanın bu özelliğini kullanmak için yukarıda gösterdiğimiz gibi Yeni Mesaj oluşturmaya tıkladığınızda çıkan ekrandan Yeni Gizli Sohbeti seçebilirsiniz. Seçtiğiniz sohbet ekranında ise eğer ekran görüntüsü almaya çalışırsanız uygulama sizi uyaracak ve ekran görüntüsünü alamayacaksınız. Güvenlik konusunda önemli ve faydalı olan bu özellik Telegram’a WhatsApp karşısında skor kazandırıyor.
1,5 GB’a kadar farklı dosya türlerini paylaşabilmek
Telegram’da WhatsApp’ın 100 MB’lık dosya paylaşılmasına oranla 1,5 GB’a kadar dosya paylaşmak mümkün. Bununla beraber normal medya dosyalarının yanı sıra mesajlaşmada belgeler, zip, PDF vb. hemen hemen her dosya türünü gönderebiliyorsunuz.
Tema Oluşturmak ve İndirmek
Telegram, her bir GUI (grafiksel kullanıcı arayüzü) öğesinin rengini değiştirme yeteneği de dahil olmak üzere uygulamanın arayüzünü kişiselleştirmek için bir dizi seçenek sunuyor. Ayarlar> Sohbet Ayarları> Tema’ya giderek bunu yapabilirsiniz. Mesajlaşma uygulaması, diğer kullanıcılar tarafından oluşturulan temaları indirme seçeneğini de destekliyor. Yalnızca temalara ayrılmış kanalları arayabilir ve doğrudan diğer kullanıcılar tarafından oluşturulan bir temayı yükleyebilirsiniz.
Otomatik gece modu
Arayüzün renk şemasını seçmenize veya özelleştirmenize izin vermenin yanı sıra, Telegram’ın bir normalden karanlık mod’a otomatik olarak geçme seçeneği bulunuyor.
Çoklu cihaz erişimi
Bulut tabanlı senkronizasyon özelliği sayesinde, platform çoklu cihaz oturumlarını destekliyor. Böylece bir cihazda sohbet etmeye başlayabilir ve başka bir cihazda devam edebilirsiniz
Süper gruplar ve genel kanallar
Hem özel hem de genel kanalların yanı sıra 1000 kişiye kadar üye alabilen “Süper gruplar” içeriyor. Kanallar aslında daha büyük bir kitleye yayın yapıyor ve sınırsız üye tutabiliyor. Bu sayede ise istediğiniz gruplara girip istediğiniz kadar paylaşımı görebiliyorsunuz.
Burada net bir kazanan var diyemeyiz. Çünkü WhatsApp ve Telegram hem iyi bir performans sergiliyor, hem de bulut senkronizasyon özelliği nedeniyle bir mesaj gönderirken daha hızlı davranabiliyor. Ancak, Telegram’ın jest tabanlı kullanıcı arayüzü işleri daha hızlı ve eğlenceli hale getirdiğini söyleyebiliriz.
WhatsApp mobil cihazlarda ve bilgisayarda yer alıyor ve Mac ve Windows için masaüstü istemcileri de sunuyor. Bunun yanında Telegram da mobil ve bilgisayarda yer alıyor ve WhatsApp’a oranla daha fazla uygulama ile entegre çalışabiliyor.
Özetlemek gerekirse, WhatsApp her yerde grup görüntülü aramaları, daha fazla kullanıcı tabanını, uçtan uca şifreleme kullanıyor. Ancak sınırlı dosya paylaşımı ve bulut depolama gibi özellikleriyle geride kalıyor. Telegram, diğer taraftan, çeşitli ve sınırsız gruplar, dosya paylaşımı, platform uyumluluğu ve gizlilik ile WhatsApp’ın önüne geçiyor. Seçim artık size kaldı, beklentilerinize göre, istediğiniz mesajlaşma uygulamasını ücretsiz indirebilirsiniz.
Google Play Store için Telegram indirme linki
Google Play Store için WhatsApp indirme linki
App Store için Telegram indirme linki
App Store için WhatsApp indirme linki
WhatsApp ve Telegram içerisinde bulunan büyük güvenlik açığı