Eski dönemin en önemli yazılım seçeneklerinden efsane müzik çalar Winamp, kaynak kodlarını geliştiricilere açacak.
Winamp, bir zamanlar her bilgisayarın olmazsa olmazı arasında bulunuyordu. Yeni bir bilgisayar alındığı zaman içerisine kurulan ilk yazılımlar arasında Winamp yer alıyordu ve bu durum çok uzun bir süre böyle devam etti. Ancak daha sonra işler Spotify ile değişti ve popüler yazılım kısa sürede ciddi şekilde geri plana düştü. Halen bir neslin en büyük bilgisayar efsanelerinden olan Winamp, bugün yapılan duyuruya göre 24 Eylül 2024 tarihinde Windows yazılımının kaynak kodlarını geliştiricilere açacak. Burada yazılımın diğer geliştiricilerin katılımıyla güncellenmesi amaçlanıyor, firma tamamen açık kaynak yapıya ise geçiş yapmıyor. Yani herkesin projesine bakacak ancak yazılıma nelerin ekleneceğine kendisi karar verecek şirket, sadece gerçekten işlevsel fikirlerin peşinde koşacak gibi görünüyor.
Yıllarca hayatımızda kalan ancak Spotify gibi çevrimiçi müzik servisleri sonrasında unutulan isim, geleceğin bir parçası olmak adına geçtiğimiz aylarda büyük bir odak değişimi duyurmuştu. Yeni dönemde spesifik olarak müzik üreticilere odaklanılacağı aktarılmış, Spotify gibi bir çevrimiçi müzik servisi olma amacı ise hedeflenmemişti. Şirket, müzisyenlere çalışmalarını dağıtmaları, tanıtmaları ve müzikleri üzerinden kazanç sağlamaları için araçlar sağlayan bir içerik oluşturucu platformu geliştirdiğini aktarmıştı. Bu platformu denemeye başlamak için ilk aşamada buradan katılım sağlanabilen 25 bin içerik üreticisi / müzisyen arayan Winamp, kurulan altyapıda fanlara yönelik abonelik sistemi sunacağını da belirtmişti. Firma burada Patreon’un müzik versiyonunu geliştiriyor izlenimi oluşturmuştu.
İçerik / müzik üreticilere yeni Winamp üzerinden ciddi bir gelir kapısı açmak istediklerini aktaran firma, yeni dönem sonrasında ikonik yazılımı elbette rafa kaldırmayacak. Hatta Winamp bundan önce 5.9 RC1 Build 9999 sürümü ile gündeme gelmişti. Buradaki bağlantıdan indirebileceğiniz sürüm, dört yıllık bir geliştirme süreci sonrasında hayat bulmuştu. Kod temelinin Visual Studio 2008’den Visual Studio 2019’a geçirildiği aktarılan sürüm, Windows XP ve Windows Vista desteklerini de geride bırakıyordu. Bu sürüm sadece Windows 7 SP1 ve üstünde kullanılabiliyor.