Üzerinde çalışmalar aktif olarak devam eden Windows 11 işletim sistemi için bu sefer bir monitör odaklı özellik gündemde.
Windows 11 için bugün test edilmeye başlandığı aktarılan yeni özellik, PC’sinde birden fazla yüksek yenileme hızına sahip monitör kullananları ilgilendiriyor. Test edilmeye başlanan yeni altyapı, görüntülenen içeriğe bağlı olarak birden fazla monitördeki yenileme hızının otomatik olarak ayarlanmasını merkeze alıyor. Bu konuda Microsoft, “Monitörün yenileme hızına ve ekranda gösterilen içeriğe bağlı olarak farklı monitörlerde farklı yenileme hızlarına izin vermek için yenileme hızı yaklaşımını geliştirdik. Bu, aynı anda hem oyun oynamak hem de video izlemek gibi yenileme hızına bağlı çoklu görevlerde kişilere çok yardımcı olacak.” açıklamasını yapıyor. Aktarıldığı kadarıyla Nvidia’nın RTX 30 ve RTX 40 serisi ekran kartlarında bir “Zero RPM” modu bulunuyor. Bu mod gerekli olmadığı durumda ekran kartındaki fanları kapatıyor, bu sayede enerji tasarrufu elde ediliyor. Aktarıldığı kadarıyla Windows 11’de sisteme yüksek yenileme hızına sahip ikinci bir monitör bağlanırsa, “Zero RPM” modu genelde iptal ediliyor yani fanlar dönmeye başlıyor. Yeni güncellemenin bu durumu tamamen ortadan kaldırması bekleniyor, tün bunları enerji sarfiyatını azaltması bekleniyor.
Geçtiğimiz haftalarda yapılan resmi açıklamaya göre 2023’ün dördüncü çeyreğinde bir Windows 11 23H2 güncellemesi gönderilecek. Bu büyük güncellemede tam olarak neler olacağı halen açıklanmıyor ancak elbette testler üzerinden yolda olan çok sayıda yeni özellik biliniyor. Örneğin geçtiğimiz haftalarda gönderilen Windows Insider Dev Channel build (23493) ile beraber Windows 11 için yerleşik RAR, ZIP ve 7-Zip altyapısı teste girdi. Birçok kişinin yıllardır beklediği bu destek, RAR ve 7-Zip dosyalar için harici bir uygulama ya da yazılıma (WinRAR vb.) olan ihtiyacı bitiriyor. Bu yeni sürümde ayrıca çok dikkat çeken yapay zeka odaklı Windows Copilot için de testler yapılıyordu. Bir yapay zekâ temelli asistan olan Windows Copilot, Cortana’nın gelecek versiyonu konumunda ve ChatGPT ile aynı GPT-4 dil modelini kullanan Bing Chat üzerine kuruluyor. Aktif edildiği zaman Windows 11 arayüzünün sağ tarafına konumlanan Copilot, sorduğunuz her türlü soruya cevap verebiliyor ve size birçok konuda zaman kazandıracak yardımlarda bulunabiliyor. Windows Insider’ların artık resmi olarak test edebilecekleri bir diğer özellik ise, Windows 11’in “Hızlı Ayarlar” bölümündeki geliştirilmiş ses ayar menü arayüzü oluyor. Bu test edilen özelliklerin ve değişikliklerin yakında tam sürümler üzerinden ücretsiz olarak herkese gönderilmesi bekleniyor.