Yazılım devi Microsoft, geçtiğimiz günlerde sızdırılan Windows 11 işletim sistemini tanıttı. İşte yeni dönem hakkında öne çıkan tüm detaylar:
Yeni nesil Windows olarak karşımızda duran Windows 11, aslında büyük sürprizlere sahip değil. Bunu diyoruz çünkü yukarıda da söylediğimiz gibi işletim sistemi son iki haftadır sızan ISO dosyası sayesinde aktif olarak kullanılıyor.
Yine de üzerinden geçmek adına yeni sürüm Windows 10’a göre devrimsel olmasa da daha modern görünüyor. Yapılan tasarım değişiklikleri ve güncellenen simgeler sayesinde karşımızda güzel şekilde makyajlanmış / tazelenmiş bir Windows 10 bulunuyor.
Bünyesinde temalar sistemi yer alan ve birçok tasarım unsuru yuvarlatılmış şekilde modernleştirilerek karşımıza çıkartılan sürüm, artırılan şeffaf pencereler ile modern görüntüsünü pekiştiriyor.
Windows 11 işletim sisteminde yapılan birçok tasarım değişikliği özelleştirilebilir yapıda. Örneğin yenilenen başlat menüsü standart olarak ortada yer alıyor ancak istenirse Windows 10’da olduğu gibi sola çekilebiliyor.
Çift ekranlar için hazırlanan ancak daha sonra iptal edilen Windows 10X işletim sistemi için hazırlanan birçok yeniliği bünyesinde taşıyan yeni Windows, bu açıdan dokunmatik ekranlı bilgisayarlarda daha iyi bir deneyim vadediyor.
Yeni sürüm ile güzel yenilikler geliyor. Windows 11 kapsamında gelen çok faydalı özelliklerden bir tanesi monitörlere atılan / konulan pencerelerin yerlerini hatırlayabilecek olması oluyor.
Böylelikle sistem uykudan uyandırıldığı ya da örneğin bir dizüstü monitörden ayrıldığı ve yeniden takıldığı zaman pencerelerin tekrardan ayarlanması gerekmeyecek. Bu gerçekten çok kullanışlı görünüyor ve kişileri fazlasıyla sevindiriyor. Bunun için menü barında özel bir seçenek geliyor.
Hepsini burada görebileceğiniz oldukça güzel yeni duvar kağıtlarıyla gelen işletim sistemi, pencere konumlandırmayı da kolaylaştırıyor. Pencereler, tam ekran butonu üstünden sayfanın istenilen yerine çok şık şekilde yerleştirilebiliyor.
Aynı şekilde direkt olarak yeni gelen şablon sistemiyle birçok pencere sadece tek bir dokunuşla ekrana organize edilmiş şekilde yayılabiliyor. Çok pencere ile çalışanlar buna bayılacak gibi duruyor.
Elbette koyu arayüz moduyla gelen Windows 11, başlat menüsü üzerinden birçok içeriğe hızlı erişim getiriyor. Bu kısım da istenildiği gibi özelleştirilebiliyor.
Sızan ISO dosyaları üzerinden yapılan testlere göre temiz kurulumlarda oyun performansını bir miktar artıran yeni işletim sistemi, Windows 10 ile aynı temelde olduğundan donanımsal uyum sorunu da yaşatmıyor.
Windows 11’in temeline oyun ve oyuncular konulmuş. Xbox tarafı gibi otomatik HDR desteği getiren yeni işletim sistemi, bu sayede HDR desteği olmayan oyunları da HDR monitörlerde çok güzel gösteriyor.
Geliştirilen Direct Storage isimli teknoloji (Daha sonra detaylanacak) ile oyunların çok daha hızlı yüklendiği işletim sistemi, Xbox uygulamasını ve Xbox Games Pass’i yerleşik olarak sunuyor. Oyunlar bu uygulamanın içinden direkt olarak satın alınabiliyor.
Kişiselleştirilmiş widget’lar ile gelen Windows 11, yine çok şık bir şekilde birden fazla masaüstü ile çalışmayı kolay gale getiriyor. Bu altyapı dar ekranda çalışmayı çok kolaylaştırıyor.
Güncellemeleri arka planda yapabilecek ve güncelleme boyutları ciddi oranda daha az olacak sürüm, Microsoft’a göre en güvenli Windows işletim sistemi konumunda yer alıyor. Bu deniyor ancak Windows 10 için de güvenlik güncellemeleri devam ediyor.
Dokunmatik ekranlı cihazlarda parmak ile kontrolü kolaylaştırmak adına ufak ancak önemli değişiklikler getiren sürüm, birçok kaydırma hareketini de beraberinde getiriyor.
Böylelikle Windows 11 işletim sistemi adeta bir tablet / iPad gibi kullanılabiliyor. Sürümde bunlarla bağlı olarak kalem desteği ve deneyimi de artıyor.
Aynı şekilde bu modda kullanım için bir çizim temelli yazı yazılabilen mini klavye geliyor. Burada sesli komutlar da devreye giriyor. Örneğin sadece söyleyerek yazılan bir yazı silinebiliyor.
Windows 11’le beraber Microsoft Store uygulama marketi de yenileniyor. Uygulama artık çok daha modern görünüyor. Buradan oyunlar ve uygulamalar kolay şekilde elde edilebiliyor.
Microsoft Store’u daha büyük hale getireceklerini aktaran ve bu konuda geliştiricilere seslenen yazılım devi, bazı şartlar altında uygulama geliştiricilerden pay almayacaklarını da belirtiyor.
Bu arada yeni sürüm ile beraber Android uygulamaları da yerleşik olarak Windows’a geliyor. Android uygulamaları geliştirici istediği zaman Windows bilgisayarlarda sorunsuz olarak çalışacak. Bunun için özel altyapılar geliştirilmiş durumda.
Biliyorsunuz Microsoft’un Surface Phone adında çift ekranlı bir Android telefonu da bulunuyor. Firma mobilde artık sadece Android tarafında odaklanıyor.
Windows 10’u sorunsuz olarak çalıştıran her bilgisayara yüklenebilecek yeni sürüm Windows 11, yukarıda da dediğimiz gibi lisanslı Windows 10 kullanıcılarına ücretsiz olarak.
Yani hali hazırda Windows 10’u orijinal olan kişilerin Windows 11’e sahip olmak adına ekstra bir ücret vermesine gerek kalmayacak.
İşletim sisteminin çıkışı sonbahar aylarında olacak. Yani tam çıkış için biraz daha beklenmesi gerekecek.
İlerleyen dönemde satışa sunulacak birçok bilgisayar modelinde ise yerleşik olarak Windows 11’in kullanıldığını göreceğiz.