Windows 12 işletim sisteminin lanse edilmesi ve kullanıma sunulması için 2024 ikinci yarısı için beklenti artmış durumda.
“Hudson Valley” kod adlı Windows 12 işletim sisteminin 2024’ün ikinci yarısında tanıtılacağı dile getirilmeye başlandı. Elbette henüz yüzde 100 kesin bir açıklama ya da resmi duyuru yok ancak yeni işletim sistemi 2024 bitmeden hayatımıza girecek gibi görünüyor. İşlemci devi Intel de yeni Windows işletim sisteminin 2024 yılında geleceğini düşünüyor. Intel CFO’su David Zinsner bu konuda yaptığı bir açıklamada, “2024’ün özellikle yeni Windows sürümü nedeniyle müşteriler için oldukça iyi bir yıl olacağını düşünüyoruz.” demişti. Uzun zamandır 2024’te geleceği söylenen işletim sistemi, şimdiye kadar birçok farklı konuyla gündeme geldi. Örneğin bundan önce Windows 12 için “CorePC” merkezli önemli planlar ses getirmişti. Aktarıldığı kadarıyla aktif olarak masada olan CorePC altyapısı, Windows 11 gibi tek değil farklı bölümlerin kullanımını temele alıyor. Windows 11’de sistem dosyalarının, kullanıcı verilerinin ve program dosyalarının aynı yerde saklandığı söyleniyor. W12’de bunları bölecek ve iOS ile Android’e benzer şekilde birden fazla bölüme ayıracak Microsoft, bu sayede işletim sistemi güncellemelerini daha hızlı gönderebilecek, aynı zamanda kötü amaçlı yazılımların sisteme yayılmasını zorlaştıracak.
CorePC altyapısı Microsoft’un farklı donanımlar için özelleştirilmiş Windows sürümleri sunmasına da olanak tanıyacak. CorePC altyapısının merkezine de yapay zekayı koyacak olan Microsoft, ilk bilgilere göre W12’de ekrandaki içeriği analiz edebilecek ve buna uygun ipuçlarını kullanıcılara sağlamak için yapay zeka altyapısından yardım alacak.
Windows 12 işletim sisteminin en büyük yeniliği, kesinlikle OpenAI’a yapılan yatırım sayesinde mümkün olacak gelişmiş yapay zeka altyapısı olacak, Copilot AI özelinde yeni sistem çok daha gelişmiş bir kullanıcı deneyimi sunabilecek. Bu konuda AMD’nin CES 2023’teki sunumuna katılan Windows’un eski yöneticisi Panos Panay, “Yapay zeka Windows’ta her şeyi değiştirecek ve birçok konunun kelimenin tam anlamıyla yeniden keşfedilmesini sağlayacak” açıklamasında bulunmuştu.
Burada süreci donanım seviyesine kadar indirerek yüksek bir çevrimiçi ve aynı zamanda çevrimdışı yapay zeka deneyimi sunacak gibi görünen Microsoft, gerçekten büyük gelecek planları yapıyor ve gelişmiş bir yapay zekanın merkezde olduğu bir işletim sisteminin getireceği özellikler şimdiden çok ama çok büyük merak uyandırıyor.