Bulut odaklı Windows deneyimi sunan Microsoft imzalı Windows 365 Frontline, bugün itibarıyla herkese açılmaya başlandı.
Resmi sayfası burada yer alan ve bugün artık genel olarak kullanıma alınmaya başlanan (Herkese açılması zaman alabilir) Windows 365 Frontline, Microsoft tarafından şöyle açıklanıyor: “Temel iş gücünüzün çalışma tarzını dönüştürün. Windows 365 Frontline, ön saf çalışanlarınızın daha üretken ve verimli olmalarını sağlayan en yeni Windows çözümüdür.” Firma altyapı hakkında ayrıca şunları da aktarıyor: “Ön saf çalışanlarınız için her yerden ve tüm cihazlardan oturum açıldığında uygulamalarını, verilerini ve ayarlarını koruyan kişiselleştirilmiş Windows 365 Bulut PC’ler sağlayarak verimliliği artırın. Bulut PC’ler, kendi PC’nizi getirmenize (BYOPC) ve uzaktan çalışma senaryolarına olanak tanıyarak ön saf çalışanlarınızın fiziksel, şirket içi bilgisayarları paylaşma kısıtlamalarıyla karşılaşmalarını engeller. Çalışanlar vardiyalarına başlamak için web’den veya Windows 365 istemcisinden Windows 365’te oturum açarlar. Oturumu kapattıklarında, bir sonraki çalışan için kişiselleştirilmiş bir Bulut PC otomatik olarak kullanılabilir hale gelir.” Çalışanlar için sadece gerekli olduğunda Bulut PC erişimi (örneğin, vardiyaları sırasında) sağlayan Windows 365 Frontline, birçok şirketin oldukça hoşuna gidebilir.
Bu arada Microsoft Windows işletim sistemini buluta taşımak istiyor. Firma bu konuda 2022’nin sonundan bu yana planlar yapıyor. Kaçıranlar Microsoft, 2021 içerisinde yaptığı önemli bir duyuru ile Windows 365 “Bulut PC” sisteminin üzerindeki perdeyi kaldırmıştı. Bu sistem spesifik olarak şirketlerin çalışanlarına tarayıcılar üzerinden “tam sürüm” Windows işletim sistemi sunmasına imkân tanıyordu. Microsoft yeni sistemi için kendisini şunları açıkladı: “365 Bulut Bilgisayarınıza hoş geldiniz. 365, bulutun gücünü ve güvenliği ile PC’nin çok yönlülüğünü ve basitliğini bir araya getirir. 365, yüklenicilerden ve stajyerlerden yazılım geliştiricilerine ve endüstriyel tasarımcılara kadar herkes için yeni çalışma düzeninde çeşitli yeni senaryolara olanak tanır.” Hazırlanan Bulut PC’ler için donanım seçenekleri de sunuluyor. Yani şirketler isterlerse farklı RAM ve depolama alanlarına sahip Bulut PC’ler alabiliyor. Burada farklı işlemci seçenekleri de sunuluyor, şirketler güç ihtiyaçlarına göre tercihte bulunabiliyor. İşte bu altyapı, yeni bir habere göre çok daha geniş bir kullanım senaryosuna temel olabilir.
Haziran 2022 tarihli şirket içi bir sunumunda Microsoft, buluttan herhangi bir cihaza Windows işletim sistemi aktarmak adına Windows 365’i temel alan bir altyapıya ağırlık verilmesi yönündeki isteğini gözler önüne sermiş. Microsoft’un FTC ile olan Activision davası kapsamında ortaya çıkan bu bilgi, yüksek ihtimalle gelecek planlarına önemli bir ışık tutuyor, firma sunum kapsamında “Windows 11’i giderek daha fazla buluta taşıma” planından bahsediyor. Bu durum yüksek hızlı internet erişimine sahip kişiler için faydalı olabilir, bu sayede gerçek anlamda internete bağlanan her cihazda tam Windows 11 deneyimi elde edilebilir. Bu altyapı elbette üzerinde çalışmalar süren Windows 12’yle de karşımıza çıkarılabilir, 2024’te tanıtılması beklenen W12’ye özel bırakılabilir. Bir yapay zeka temeli bulunacak W12’ye, buluttan aktarıma özel bir mimari de kurulabilir.