Windows 8 başlangıç rehberi

09 Ocak 2013 02:44

Windows Store içeriği henüz pek zengin olmasa da sade arayüzü ve pratik kullanımıyla oldukça başarılı. Kategorilere göz atabilir veya sağ kenar menüsündeki evrensel aramayı kullanarak markette uygulama arayabilirsiniz.

Market ve oyunlar

Günümüz platformlarında uygulamalar hayati önem taşıyor. Market ne kadar zengin, uygulamalar ne kadar çeşitliyse bir platform o kadar popüler hale geliyor. Apple’ın AppStore atağı sonrasında artık hemen her yeni platform mutlaka bir uygulama dükkanına sahip. Microsoft Windows 8 platformu için de Store (mağaza) adı verilen bir market sunuyor. Platform henüz yeni olduğundan market içeriği doğal olarak Google Play ve Apple App Store marketlerinin gerisinde kalıyor. Fakat arayı hızla kapatması için gerekli koşullar mevcut. Windows Store’a Live hesabınızla erişiyorsunuz. Kredi kartı bilgilerinizi girerek ücretli uygulama ve oyunları da satın alabiliyorsunuz. Market içeriğine baktığımızda birçok popüler uygulamanın Windows 8 versiyonunu görebiliyorsunuz. Fakat hala eksikler var ve çeşitlilik adına pek parlak olduğu söylenemez. En fazla birkaç saatte market içeriğini büyük oranda tarayabilirsiniz.

Uygulama indirmek olabilecek en kolay seviyede. İndirilen uygulamalar arkaplanda otomatik olarak kurulup bittiğinde ekranın sağ üstünde bildirim olarak gösteriliyor. İsterseniz bu bildirime dokunarak doğrudan yeni uygulamayı çalıştırma imkanına sahipsiniz. Windows 8 standart ve Pro versiyonlarının yanı sıra tabletlerde ve bazı diğer cihazlarda kullanılan RT versiyonu x86 uygulamalarını (EXE uzantılı uygulama kurulumları gibi) desteklemiyor. Bu sebeple Windows 8 RT versiyonunda sadece Store üzerinden indirebileceğiniz ve eski adıyla Metro arayüz için geliştirilen uygulamaları kullanabiliyorsunuz. Oyunlara göz atmak gerekirse Store dahilinde Angry Birds, JetPack Joyride ve Fruit Ninja gibi popüler oyunları görmek mümkün.

Windows Store’un en önemli avantajı tüm oyunları ücretsiz deneyebilmeniz. Bu sayede ödeme yapmadan önce oyunun nasıl olduğunu görebiliyorsunuz. Market içeriğini taramak basit olmasına karşın alışmak için kısa bir süre gerekiyor. Sağ kenar menüsünde bulunan evrensel arama motoruyla arama yapmak sorunsuz. Fakat kategoriler ve bölümler biraz karışık. Kategoriler halinde sıralanan market ekranında her bir başlık da bağlantı olarak tasarlanmış. Oyunlar (Games) başlığına dokunarak oyun kategorilerine ve sıralama seçeneklerine ulaşabiliyorsunuz.

Microsoft Store, Xbox markasının da avantajlarını kullanıyor. Popüler mobil oyunların yanı sıra Xbox başlıklarını da görmek mümkün. Fakat yine de markanın Windows Store uygulama marketine ve kullanıcılar açısından pek fazla bir şey kattığını söyleyemeyeceğiz.

Windows avantajları

Bilgisayar dünyasının en gelişmiş işletim sistemlerinden biri olan Windows ile Microsoft’un elde ettiği tecrübe ortada. Windows 8, tamamen farklı bir kullanım deneyimi sunarken önceki Windows sürümlerinin avantajlarını da kullanıcıya yansıtıyor. Bunlardan en önemlisi gelişmiş sistem ayarları. PC ayarları ve masaüstü moddaki denetim masası pencerelerinden bu ayarlara ulaşmak mümkün. Kapsamlı kullanıcı desteğiyle Windows 8 oldukça avantajlı; bundan yukarıda bahsetmiştik. Windows 8 hala hiçbir platformda olmayan detaylı ses seçenekleriyle de rakiplerine örnek oluyor. Bir önceki Windows sürümünde olduğu gibi her uygulama için ayrı ayrı ses ayarı yapabiliyorsunuz.

Örneğin müzik dinlerken Internet Explorer’ın sesini kısarak veya kapatarak ses karmaşasını önleyebiliyorsunuz. Bu gerçekten çok güzel bir özellik. Windows 8 üzerinde bu özelliği masaüstü modda sağ alttaki ses simgesine dokunarak açacağınız pencereden kontrol edebilirsiniz. Yeni versiyonun bir diğer avantajı da zengin dil seçenekleri. Henüz Türkçe dil paketi bulunmasa da, denetim masasından Türkçe F dahil tüm klavye düzenlerini ekleyebiliyor, arayüz dil paketlerini indirip uygulayabiliyorsunuz. Türkçe dil desteğini hem geç hem de kısıtlı olarak sunan diğer platformlara göre Windows 8 Türkiye’de çok avantajlı.

Sayfa: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Paylaş