reklamı kapat

POPÜLER

Windows 8 başlangıç rehberi

 - Güncelleme: 09 Ocak 2013 16:04

windows-8-klavye

Windows 8’in avantajlı olduğu alanlardan biri de kapsamlı klavye yerleşim düzeni seçenekleri. Türkçe F dahil tüm klavye düzenlerini destekleyen işletim sistemi bunları kolayca yönetmenizi sağlıyor. Ayrıca Surface tablet için geliştirilen Touch Cover klavye/kapak aksesuarı geri bildirim sesleriyle tableti dizüstü bilgisayar rahatlığında kullanma imkanı sunuyor.

Gereksinimler ve versiyonlar

Microsoft tarafından yapılan açıklamaya göre Windows 8 işletim sistemini çalıştırabilmek için en az 2 GB RAM, 20 GB disk alanına ve 1 GHz hızında işlemciye ihtiyacınız var. İşletim sistemi önceki versiyonlardan güncelleme yoluyla Windows 8’e geçiş imkanı da tanıyor. Windows XP ve Vista kullanıcıları güncelleme sonrasında uygulamaları yeniden kurmak durumundalar. Windows 8 satış fiyatı açısından da şimdiye kadarki en ucuz Windows denebilir. Windows RT belli tablet ve cihazlarda yüklü olarak sunuluyor. Windows 8 standart ve Pro versiyonlarını gerek tam gerekse yükseltme şeklinde edinebiliyorsunuz. Kampanya dahilinde 31 Ocak 2013 tarihine kadar yükseltme ücreti 29 TL, çevrimiçi satın alma 79 TL olarak belirlenmiş. Yeni işletim sistemini teknoloji marketlerden satın almak isteyenler 129 TL ödemek durumunda kalacaklar.

windows-8-ayarlar

Windows 8 bazı ayarları dokunmatik arayüzde, geri kalanlarını ise masaüstü görünümünde bildik Denetim Masası dahilinde sunuyor. Kullanıcıların bu gibi sebeplerle alışma süreci pek de kolay olmayacağa benziyor

Son değerlendirme

Microsoft Windows 8 ile gerçekten devasa ve riskli bir adım attı. Akıllı telefon ve tablet dünyasının zorladığı değişime ayak uydurabilmek adına kendisinden beklenmeyecek işlere imza atmaya devam ediyor. Tarihinde belki de hiç olmadığı kadar tasarım, kullanıcı deneyimi ve kullanışlılık üzerine odaklanan firma Windows 8 ile kullanıcılara bambaşka bir platform sunuyor. İnceleme süresince hem Windows 8 masaüstü hem de RT versiyonlarını kullandık. Özellikle tabletler üzerinde kullanılacak RT versiyonunun mobil dünyaya çok yakıştığını söyleyebiliriz. Grafik arayüz, benzersiz, özgün öğeler saygıyı hakedecek kadar başarılı. Kullanması gerçekten çok kolay. Fakat Microsoft’un tüm ürünlerinde olan ölümcül eksiklikler, neden olmadığına bir türlü anlam veremediğimiz seçenekler, kullanıcıya hiçbir anlam ifade etmeyen hata pencereleri ve en önemlisi zayıf market içeriği Windows 8’in önündeki en büyük engeller.

Şimdiye kadar fare ile masaüstünde başlat ve sağ tık menüsü odaklı kullanıma alışan Windows kullanıcılarını yeni arayüze alıştırmak pek kolay olmayacak. Dediğimiz gibi tablet üzerinde Store’dan indireceğiniz yeni uygulamaları kullanırken büyük keyif alacağınızdan eminiz. Fakat dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarda standart Windows masaüstü modu ile yeni arayüz arasında sıkça gidip gelmek zorunda olmak kullanıcıları ne kadar memnun edecek merak ediyoruz. Umarız Microsoft bu köklü ve hızlı değişimi koruyarak bu ve bunun gibi eksikliklere de çareler üretir. Market içeriğinin zayıflığı platformun popülerliği ve yazılım geliştirmenin kolaylığına bağlı. Rakipleri sunumdan aylar önce yazılım geliştiriciler için özel kitleri ve uygulamaları yayınlarken Microsoft bu konuda da gecikti. Yazılım geliştirme araçlarında da en az kullanıcı arayüzü kadar köklü değişiklikler yapıldı. Kısacası kullanıcılar kadar yazılım geliştiriciler için de Windows 8’e adapte olmak zaman alacak gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER