reklamı kapat

POPÜLER

Xbox 360 incelemesi

Cihazda ilk gözümüze çarpan şey, genişletilmiş havalandırma kanalları oldu. Bu sayede cihazın ısınma sorunu giderilmiş. Yani, nefes alan bir cihazla karşı karşıyayız. Ürünün hem üzerinde, hem de iki yanında geniş açıklıklar bulunuyor. Diğer bir deyişle yeni model Xbox 360, uzun oyun seanslarına karşı dayanıklı olacak. Yeni model, eskisine oranla 1/3 oranında küçülmüş. Eski tasarım, yeni kasanın yanında çok daha hantal kalıyor. Konsolun ön yüzünde bir hafıza kartı slotu bulunuyor. Bu hafıza kartlarını piyasada bulunan kartlarla karıştırmamalısınız. Xbox hafız a kartlarından söz ediyoruz. Ön yüzdeki iki adet USB girişleriyse küçük kapakçığın altında eski yerlerinde duruyor. Yine cihazın ön yüzündeki güç düğmesiyse tamamen dokunmatik hale getirilmiş. Ürünün üzerindeki sabit disk standart olarak 250 GB kapasiteyle geliyor fakat eski kasalarda bulunan ayrılabilir model sabit disk cihazın içine gömülmüş. Yine sabit diskinize ulaşmak isterseniz yuvasına rahatlıkla erişebiliyorsunuz. Disk kapağınıysa yine şık ve dokunmatik bir tuş vasıtasıyla açabiliyorsunuz. Ürünün arka yüzüne baktığımızda ekstra USB girişleriyle karşılaşıyoruz. Yeni gelecek Kinect’in USB çıkışını kullanacağını düşündüğümüzde ekstra girişlerin konulması gayet yerinde bir tercih. Güç kaynağı çıkışı, S/PDIF, HDMI, A/V ve ethernet girişleri de cihazın arka yüzünde bulunuyor. Yeni Xbox 360’ın en büyük artılarından biri de, içinde Wi-Fi alıcısının bulunması. Hatırlayacak olursanız eski modellerde bu alıcı opsiyonel olarak satın alınabiliyordu.

SICAKTAN PİŞMEK YOK
Paket içeriğine baktığımız zaman Elite paketlerinin içinden çıkan HDMI ve Ethernet kablolarının olmadığını gördük. Cihazın üzerinde wireless alıcı bulunuyor, bu nedenle Ethernet kablosunun olmaması hoş görülebilir ancak HDMI kablosunun olmaması Microsoft’un eskisi kadar bonkör davranmadığını gösteriyor bize. Yine de composite kablolar ve gamepad’in pillerine kadar her şey ürün kutusunda yer alıyor. Oyun oynamaya başlamak için gereken her şey var kısacası. Microsoft yeni tasarıma geçerken, güç kaynağını yine dışarıda bırakmış. Güç kaynağının ağırlığı biraz daha azaltılmış ve boyutları küçülmüş olsa da yine de konsolunuzu yerleştirirken, güç kaynağı için de yer açmak zorunda kalıyorsunuz. Paket içinden güç kaynağı, bir adet gamepad, kablolu kulaklık (gamepad’e takılıyor), basılı materyaller de çıkıyor. Cihazımızın yenilikleri aşağı yukarı böyle. Hepimiz biliyoruz ki asıl farklılığı Kinect’in piyasaya sürülmesiyle göreceğiz. Konsolun tüm menülerini herhangi bir kontrolör olmadan, hareketlerimiz ve sesimizle kontrol edebileceğiz. Yeni Xbox 360 herhangi bir güncellemeye gerek kalmadan, Facebook, Netflix, Twitter, Last. Fm, Zune gibi servisleri destekliyor. Konsolunuzu tamamen bir sosyal paylaşım merkezi gibi kullanabiliyorsunuz. Yeni model Xbox 360, Valhalla adı verilen yeni bir anakart kullanıyor. Bu yeni XCGPU teknolojisinde işlemci / grafik işlemci / eDRAM tek bir çipset kullanıyor. Bu çipset 45nm teknolojisiyle üretilmiş. Bu nedenle konsol son derece sessiz. Elbette ki kullandıkça fanlar toz tutacağından bir süre sonra yine ses çıkarmaya başlayacaktır ancak eski modellere göre yeni modelin bir kedi kadar sessiz olduğunu söyleyebiliriz. İncelememizin başında tasarımı beğendiğimizi söylemiştik. Kasa parlak siyah renkte ve oldukça şık görünüyor ancak fena bir şekilde parmak izi tutuyor, bunu da bir kenara not edelim. Yeni model ülkemize resmi olarak girer mi henüz bir fikrimiz yok ancak, cihazın Amerika’da 300 dolar, Avrupa’daysa 200 euro civarında satışa sunulduğunu belirtelim.

TÜRKİYE’YE DE GELSİN!
Bu sayede Elite ve Arcade modellerin fiyatları da düşecek. Yeni piyasaya çıkan Alan Wake, Splinter Cell: Conviction, Mass Effect 2 gibi oyunların yanına, yine E3’te duyurulan Gears of War 3, Fable 3 gibi oyunlar Xbox 360’ın en az bir üç yıl daha bizimle birlikte olacağını gösteriyor. Bu nedenle konsol oyuncular için hala iyi bir yaratım. Hele ki Kinect’in Xbox 360’ın en güçlü kartı olduğunu düşünecek olursak, kesinlikle Xbox 360’ı edinmek için doğru bir zaman olduğunu söyleyebiliriz. Xbox 360, oyun oynamıyor olsanız bile Windows Media Center uyumluluğu ve sosyal ağları desteklemesiyle tam bir medya canavarı olarak görev yapabilir.

ETKİLİ SOĞUTMA
Cihazın üç cephesinde geniş soğutma mazgalları bulunuyor

DOKUNMATİK TUŞLAR
Ürünün açma/kapama ve DVD sürücü tuşları dokunmatik

ÜÇÜ BİR ARADA
Ana işlemci, grafik işlemcisi ve eDram bir arada. Gürültüye son!

KINECT’E HAZIR
Artık tüm aparatlarınızı bağlayabilirsiniz. Tam 5 adet USB yuvası

EKSİKSİZ BAĞLANTI
Tüm bağlantı noktaları cihazın arkasına toparlanmış

DAHA KÜÇÜK
Yeni kasa, eski modele göre çok daha şık ve dinamik

TASARIM
-4YILDIZ-

KULLANIM KOLAYLIĞI
-4YILDIZ-

PERFORMANS
-4YILDIZ-

ARTILAR
Şık tasarım, 250 GB sabit disk, Wi-Fi alıcısı, artırılmış USB port sayısı, geniş havalandırma kanalları.

EKSİLER
Paketten HDMI kablosu çıkmıyor, güç alıcısı hala dışarıda, kasa parmak izi tutuyor.

SONUÇ
Bir oyuncuyu konsoluna bağlayan en önemli unsur o konsolun kendine özel oyunlarıdır. Xbox 360’ın bu konuda hiçbir eksiği yok. Gears of War, Mass Effect, Fable, Halo serileri, Alan Wake gibi oyunlar konsolun değerini artırıyor.

TEKNİK ÖZELLİKLER

İşlemci
• 3.2 Ghz Power PC

Bellek
• 512 MB GDDR3 700 Mhz

Grafik İşlemci
• 500 Mhz ATI Xenos

Sabit Disk
• 250 GB

Optik Sürücü
• Dual Layer DVD

Görüntü Çıkışları

• Composite, S-Video
• RGB Scart,Component, D-Terminal, VGA
• HDMI (480p, 720p, 1080i, 1080p)

Ses Çıkışları
• Analog stereo, stereo LPCM
• Dolby Digital 5.1
• WMA Pro destekli Dolby Digital

Bağlantılar

• 2.4 GHz kablosuz alıcı, 5 x USB 2.0
• Kızılötesi alıcı, 100 Mbit Ethernet,
• AUX portu, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n

Kontrol
• 4’e kadar 2.4 GHz kablosuz gamepad

İLGİLİ HABERLER