Microsoft, “dünyanın en güçlü oyun konsolu”nu oyuncularla buluşturdu. Xbox One ailesinin en yeni ferdi olan Xbox One X‘in Türkiye tanıtımı da basına özel bir günde gerçekleştirildi. Tanıtımda deneyimleme imkanına eriştiğimiz Xbox One X’e Assassin’s Creed Origins, Forza 7 Motorsports gibi güncel oyunlarla yakından bakma fırsatına da eriştik. Bu deneyim ışığında gelin biraz Xbox One X nedir, kimlere hitap ediyor biraz irdeleyelim.
Türkiye pazarında bilinirlik açısından hiç sıkıntı çekmeyen Microsoft, söz konusu oyun pazarına geldiğinde konsolunu oyunculara kabul ettirmekte biraz zorlanıyor diyebiliriz. Bunu etkileyen pek çok sebep var tabii ki. Bunlardan birinin Xbox markasının başlı başına ayrı bir oluşum gibi durması. Bunun etkisini yazının ilerleyen kısımlarında biraz daha açacağız. Esasında 2001 yılından beri hayatımızda olan Xbox, Philip Spencer markanın başına geçene kadarki süre içinde oyundan çok “oyun ve eğlence” portalı olarak öne çıkıyordu. Spencer’ın unutulmaz “Artık oyunlara daha çok ağırlık vereceğiz” konuşması da konsolun sadece aile içi multimedya deneyiminden daha fazlasını sunduğuna yönelik en büyük işaretti. En nihayetinde Spencer sözünü tuttu ve Xbox One X gibi bir canavarı hayatımıza sokmayı başardı. Ancak bu süreç hiç de kolay olmadı.
Xbox One X’e baktığımızda karşımızda çok kompakt bir cihaz görüyoruz. One S’ten daha küçük ancak devasa bir boyut farkı da yok. Siyah gövde tasarımıysa konsola çok daha premium bir hava katmış. Havalandırma sistemini değiştiren Xbox One X, One S’teki çirkin havalandırma deliklerine de veda etmiş. Sıvı buharlı sistemle çok daha dengeli bir soğutma elde eden konsolun teknik detayları ise adeta “uçuyor“. Sekiz çekirdekli AMD işlemcinin yer aldığı konsolda işlemci 2,3 GHz hızında çalışıyor. İşlemciye ise 12 GB GDDR5 RAM eşlik ediyor. Bu 12 GB RAM’in 3 GB’lık kısmı işletim sistemi için ayrılırken 9 GB’lık kısmı tamamen oyunlara ayrılmış durumda. 1 TB’lık dahili hafıza sunan cihazda 6 Teraflopluk GPU yer alıyor. Bu sayede cihaz gerçek 4K deneyimi (60fps) sunabiliyor. Bu noktada küçük bir es verip şunu hatırlatalım, PS4 Pro’da 4,2 Teraflopluk GPU yer alıyor.
Bunca teknik bilgi sizin için hiçbir şey ifade etmemiş olabilir. “Ne işe yarıyor peki?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Bunu deneyim açısından anlatmak gerekirse, Xbox One X size 60 fps’de 4K oyun oynayabilecek güçte bir donanım sunuyor. Bu detay çok önemli zira Xbox One X bunu sunuyor ancak oyun geliştiricilerinin 4K 60 fps oyun çıkarması gerekiyor. PC kısmında ise durum farklı yani oyun o şekilde geliştirilmemiş olsa dahi, GTX 1080 ekran kartlı i7 işlemcili bilgisayarınızda oyunu yüksek fps ile oynayabiliyorsunuz. Ancak böyle bir bilgisayarı toplarken oluşacak maliyetle Xbox One X’in fiyatı arasında uçurum var elbette. Buna da yazının son kısmında değineceğiz.
Peki şu an 4K 60 fps sunan oyun var mı? Elbette var. En başta Microsoft’un kendi oyunları Xbox One X deneyimini zenginleştirmek adına 4K 60 fps olarak çıkarılıyor. Bunlar arasında Forza Motorsports 7, Sea Thieves, Gears of War gibi oyunlar yer alıyor. Gears of War ismi burada dikkatinizi çekmiş olabilir. Microsoft geriye dönük bazı oyunlara da 4K doku yamaları getirerek oyun deneyimini yükseltmeyi amaçlıyor. Bunun dışında 60 fps olmasa da 4K deneyimi sunan oyunlar da yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Evil Within 2, Middle-Earth: Shadow of War gibi oyunlar da gerçek 4K deneyimi sunuyor. Görsel alanda 4K’nın gelişimini oyun pazarı da yavaş yavaş kabul etmeye başlamış durumda. Yani gelecek 4K’da ve Xbox da bunun farkında. HDR10 desteğine de sahip olan Xbox One X, destekleyen bir monitör ya da televizyonla görsel şölen yaratabiliyor. Bunun yanı sıra Xbox One X’in PS4 Pro’dan bir diğer farkı ise 4K Blu-ray diskleri okuyabiliyor olması. PS4 Pro ise okuyamıyor.
Performans alanında ise bu gösterişli sayılar çok daha akıcı bir deneyime işaret ediyor. Oyun sırasında ya da menüler arasında gezinirken konsol daha gelişmiş bir deneyim sunabiliyor.
Xbox’ın Türkiye’de yaşadığı en büyük handikap, oyuncuların konsol için oyun olmadığını düşünmesi. Oldukça yaygın olan bu inanış da elbette doğru değil. Xbox’ın en büyük eksisi “exclusive” olarak tanımlanan kendine özel oyununun olmaması. Ancak konsolun teknik olarak exclusive oyunlara sahip olması mümkün değil. Bunu da hemen açıklayalım.
Yazının başlarında Xbox isminin neredeyse tek başına bir marka haline geldiğinden bahsetmiştik. Yani oyuncuların göz önünde bulundurmadığı şey Xbox’ın Microsoft çatısı altında oluşu. Microsoft’un aldığı son kararlarla beraber “exclusive” oyunlar ister PC’ye alınmış ister Xbox’a alınmış olsun fark etmeksizin her iki platformda da oynanabiliyor. Yine yapımcıya bağlı olarak exclusive olmayan oyunlara da benzer bir özellik gelebiliyor. Yani sadece Xbox’a özel bir oyun mümkün değil. O oyun Xbox’a özelse Microsoft Store’da satılıyor ve PC’de de oynanabiliyor. Bu her ne kadar dezavantaj gibi görünse de aslında oyuncular için bir avantaj. Çünkü oyun hem PC’de hem de Xbox’ta oynanırken kayıt dosyasını da birbirine otomatik paylaşabiliyor. Yani PC’de başladığınız bir oyuna, salona geçerek Xbox’ta devam edebiliyorsunuz.
Öte yandan Xbox One X’le beraber Türkiye’de yeni bir servis daha duyuruldu. Xbox Game Pass‘i Türkiye’ye getiren Xbox One X, abonelik sistemi sunuyor. Aylık 30 TL vererek 100’ün üstünde oyuna erişebiliyorsunuz. Daha da güzeli, Game Pass’te bir oyuna başladığınızda ve bir sonraki ay ödeme yapmadığınızda oyundaki ilerlemeniz saklanıyor. Yeniden ödeme yapmaya başladığınızda kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Game Pass dahilindeki bazı oyunlar PC’de de çalışabiliyor. Bu da oyuncular için büyük avantaj sağlıyor. Yeni oyunların eklenme süresi ise muamma diyebiliriz. Ancak Türkiye’deki fahiş oyun fiyatları düşünülünce, çıkar çıkmaz 300 TL bandını aşan fiyatlar yerine aylık 30 TL verip oyuna birkaç ay sonra erişmek de kabul edilebilir gibi görünüyor çoğu oyuncu için.
Bir de EA Access var. EA’in Xbox One iş birliği ile sunduğu kendi servisi olan EA Access’te yıllık 65 TL gibi bir fiyatla EA oyunlarını oynayabiliyorsunuz. Yeni oyunlar da yaklaşık 6 aylık bir süre içinde geliyor. Örneğin 380 TL’lik FIFA 18, 6 ay sonra EA Access’teki yerini alacak.
Yani evet, Xbox One X’in “exclusive” oyun kısmı yumuşak karnı ancak konsol bunun kendisi önünde bir engel olmasını önlemek için elinden geleni yapıyor.
Oyuncuların akıllarındaki en büyük sorulardan biri de bu. “Xbox One X’i almalı mıyım?” Buna da birkaç farklı açıdan yaklaşmak gerekiyor. Öncelikle PC oyuncusuysanız ve bu performansı sunan bir PC toplamak için maddi açıdan yetersiz kalıyorsanız, siz Xbox One X almalısınız. Xbox One X’in illa 4K ekrana ihtiyaç duyduğu düşüncesinin de doğru olmadığını belirtmemiz gerekiyor. 1080p ekranda da görüntüyü iyileştiren konsol belki 4K deneyimini olduğu gibi sunamıyor ama daha zengin bir görsel deneyim sağlıyor. Güçlü bir sistemi kompakt bir gövdede sunan Xbox One X, 2.699 TL‘lik fiyatıyla rakibine kıyasla evet, pahalı bir konsol. Ancak günün sonunda aynı performansı sunan bir bilgisayarın fiyatıyla karşılaştırıldığında makul diyebiliriz. Bu noktada aslında konsolu neyle kıyasladığınız önem taşıyor. Yine bir PC oyuncusuysanız ve deneyimi artırmak istiyorsanız Xbox One X sizin için doğru tercih olacaktır. Konsol 7 Kasım‘da satışa sunulacak. Ön sipariş dönemi ise başladı.
Xbox One S sahibi kullanıcıların ise One X’e geçiş yapmak için çok da acele etmesine gerek yok. One S de halihazırda oldukça güçlü bir konsol ancak gerçek 4K oyun deneyimi sunmadığını söyleyelim.
“Exclusive oyun olmadan olmaz” diyorsanız ne yazık ki Xbox One X aradığınız ürün değil. Ancak Xbox One X’in karşında kalan tek argümanın da bu olduğunu unutmamak lazım.