reklamı kapat

POPÜLER

Xerox sıvı alaşımdan çip basan yazıcı geliştiriyor

Xerox’un araştırma ve geliştirme laboratuvarı Xerox PARC, mürekkep gibi sıvı formdaki bir çip alaşımını plastik ve silikon yüzeyler üzerine basarak elektronik devreye dönüştüren bir yazıcı geliştirdi. Sıvı alaşımdan çip basan yazıcı sayesinde güneş enerjisi panellerinin daha verimli, hafif ve uygun maliyetli üretilmesi planlanıyor.

Söz konusu teknoloji, kağıdın üzerine mürekkep basma teknolojisine benzer bir prensibe sahip. Yazıcıda kullanılan sıvı mürekkep, elektronik devreleri oluşturan sıvı formdaki çip alaşımından oluşuyor. İçinde kum tanesi büyüklüğünde milyonlarca iletken çip bulunan bu sıvı alaşım ile silikon veya plastik gibi hafif ve katlanabilir yüzeylerin üzerine elektronik devre basılabiliyor. Sıvı çip alaşımlar, güneş enerjisi üretecek milyonlarca minik solar hücrelere, yani güneş pillerine dönüşüyor. Bu yolla basılan elektronik devrelerin kullanılacağı güneş enerjisi panelleri ile çok daha fazla miktarda enerji daha ucuz, daha uzun ömürlü ve kolayca üretilmiş oluyor.

Xerox PARC’ın geliştirdiği basılı elektronik güneş pillerinin, güneş ışınları üzerinden enerji üreten teknolojik cihazlarda büyük değişimlere yol açması bekleniyor. Fosil yakıtlar ve hidroelektrik kaynaklara kıyasla doğaya bir zararı bulunmayan ve sonsuz bir enerji kaynağı olan güneş ışınlarından enerji elde eden güneş pillerinin kullanımı tüm dünyada giderek artsa da; üretim ve uygulanma maliyetlerinin pahalı oluşu, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde kullanım alanlarını son derece kısıtlıyor. Xerox PARC’ın geliştirdiği basılı elektronik güneş pilleri yaygınlaşırsa, enerji üretmek için doğaya verilen zarar azaltılmış ve enerji üretim maliyetlerinde büyük bir düşüş sağlanmış olacak.

İLGİLİ HABERLER