“Xiaomi neden ABD’nin kara listesine alındı?” sorusunun cevabı kısa süre önce netlik kazandı. Durumun arkasından temelde bir ödül çıktı.
Hatırlamak adına Trump yönetimi gitmeden önce Xiaomi’yi Çin ordusu ile bağı olduğu “iddia edilen” şirketler için hazırlanan kara listeye eklemişti. Toplamda dokuz farklı Çin merkezli şirketin bu 1999’dan beri bulunan listeye eklendiği ve bunların en büyüğünün Xiaomi olduğu aktarılmıştı. Burada daha önce de aktardığımız gibi Huawei ile benzer bir durum karşımızda yer almıyor çünkü bu kara liste Huawei’nin eklendiği listeden farklı. Bu yüzden Xiaomi şu an normal şekilde ABD şirketler ile iş yapmaya devam edebiliyor. Atılan adım sadece ABD’li yatırımcıların Xiaomi’ye yatırım yapmasını engelliyor, Xiaomi’den hisse alan ABD’li yatırımcıların bu hisseleri 21 Kasım 2021 tarihine kadar satması gerekiyor. Firma kabul etmediği bu durumu ortadan kaldırmak adına bir yasal mücadele de veriyor. Dev isim hatırlarsınız geçtiğimiz aylarda ABD Savunma ve Hazine Bakanlığı’nı kara listeden çıkmak için dava etti. Xiaomi bu kararın anayasaya aykırı olduğunu belirtiyor ve mücadele için en güzel yolu seçerek hakkını arıyor.
Peki tüm olayın arkasında ne yer alıyor. Yani Xiaomi neden ABD’nin kara listesine alındı? Bunun arkasında ilk olarak Xiaomi’nin kurucusuna ve mevcut CEO’su Lei Jun’a verilen bir ödül yer alıyor. Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı tarafında 2019 yılında Lei Jun’a verilen ödülün (Sosyalizm ile alakalı) firmanın kara listeye girmesine neden olduğu aktarılıyor ve bu da gerçekten çok garip görünüyor. Buna ek olarak Xiaomi’nin 5G ve Yapay Zeka gibi gelişmiş teknolojiler üzerine yaptığını yatırımların da süreçte etkisinin olduğu aktarılıyor.
Xiaomi Türkiye’den konu hakkındaki ilk resmi açıklama şöyledi
”Şirketimiz varlık gösterdiği bölgelerin ilgili yasa ve yönetmeliklerine uygun olarak faaliyetlerini yürütmekte ve tamamen bireysel ve ticari kullanıma yönelik ürünler ve hizmetler sunmaktadır. Şirketimiz Çin ordusuna ait değildir, Çin ordusuyla herhangi bir bağı bulunmamaktadır ve NDAA’da (ABD Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası) belirtildiği şekilde “Komünist Çin Askeri Şirketi” değildir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Şirketimizin ve hissedarlarımızın çıkarlarını korumak üzere gerekli tüm önlemler tarafımızdan alınacaktır. Şirketimiz, bu sürecin olası sonuçlarının grup üzerindeki etkilerini değerlendirmek üzere detaylı incelemelerini sürdürmektedir. Gerekli olması halinde ilerleyen günlerde ek açıklamalar yapılacaktır.”