Yapay zeka algoritması insanları nasıl görüyor? [Galeri]

06 Ağustos 2019 18:00

İtalyan tasarım stüdyosu yapay zeka algoritmalarını kullanarak bu algoritmanın insanları nasıl göreceğini gözler önüne seriyor.

İtalyan tasarım stüdyosu Ultravioletto, bu soruyu cevaplamak için yola çıktı. Yapay zekanın algoritmalarına dayanan OLED ekranın ayna ile entegre olması prensibine dayanan bu proje, yüz tanıma yazılımları kullanılarak geliştirildi. Bu yazılımla birleştirilen makine, yapay zekanın gözünden nasıl göründüğümüzün özetini veren bir model oluşturmak için kullanmış. ‘Spoleto Festival of Two Worlds’ festivali için Spoleto’daki eski Santa Maria della Manna d’Oro Kilisesi içinde yer alan tasarım stüdyosu Ultravioletto’nun yapay ekran kurulumu, insanlar ve görsel göstergelerin yorumlanmasında programlanmış yapay zeka arasındaki teknolojik ve görsel diyalog doğrultusunda çalışıyor. Kişinin özellikleri, cinsiyeti, yaşı, ırkı ve hatta duygusal durumlarının kodunu çözüyor. Bu sayede yapay zeka kişilerin nörolojik durumlarından duygu değişimlerine kadar birçok duruma göre değerlendirmesini yapabiliyor.

Yapay zeka destekli algoritmalar insanların duygu durumuna göre yorum yapabilecek

Yapay zekanın öğrenen algoritmasına insanların birçok duygu durumunu da ekleyen ekip, ortaya bir sanat eseri çıkarıyor. Yapay zekanın sanat ile iç içe geçtiğine şahit olduğumuz bu çalışmayla yapay zekanın sanatçı yönünü de görüyoruz. Proje için toplanan fiziksel ve duygusal analiz verileri yazıcıya gönderilerek yapay zekanın algoritma sistemi ile birleştiriliyor. Ultravioletto, her biri tasarımın hizmetinde teknolojinin sınırlarını zorlayan portre çizim makineleri ve kodla yapılan sanat da dahil olmak üzere yapay zekaya bağlı diğer projelerin benzer temalarını araştırmaya devam ediyor.

Türkiye’de medya sanatçısı olarak tanınan Refik Anadol da aslında yapay zeka prensibine dayanan algoritmaları benzer sanat eserleri üretmek için kullanıyor. Bu tarz alt yapıları kullanarak oluşturulan eserleri ilerleyen yıllarda çeşitlenerek karşımızda göreceğimize eminiz.

İlginizi çekebilir

Sinek kuşu gibi uçabilen yapay zekalı “robot kuş” karşınızda

Paylaş