reklamı kapat

POPÜLER

Yapay zekâ ilk defa bir savaş uçağı (F-16) uçurdu

Yapay zekâ ilk defa çok uzun süre bir savaş uçağı (F-16) uçurdu

 - Güncelleme: 14 Şubat 2023 11:26

2022’nin en çok konuşulan konuları arasında yapay zekâ yer aldı. Bu altyapı artık çok uzun süreler savaş uçağı (F-16) uçurabilecek kapasitede.

Savaş uçağı denildiği zaman akla gelen ilk firma olan Lockheed Martin, askeri tarafa yönelik olarak önemli çalışmalar içerisinde bulunuyor. Örneğin firmanın Skunk Works bölümünün Calspan ile birlikte geliştirdiği yeni yapay zekâ sistemi, kısa süre önce VISTA X-62A isimli F-16D temelli özel eğitim uçağını 17 saatten fazla sorunsuz olarak uçurmayı başardı. Geliştirilen bu altyapıdaki amaç, platformu otonom olarak uçurulabilecek uçak tasarımlarını test etmek için kullanmak. ABD Hava Kuvvetleri Test Pilot Okulu (USAF TPS) araştırma direktörü Dr. M. Christopher Cotting, konu hakkında yaptığı açıklamada “VISTA, yeni insansız araç tasarımlarının ve ileri düzey yapay zekâ sistemlerinin paralel olarak geliştirilmesi ile test edilmesine olanak tanıyacak” dedi. ABD ordusu, çok uzun yıllardır savaş sahalarının birçok kısmında insansız ya da başka deyişle robotik bir gelecek hayali kuruyor. Ancak halen bu geleceğin önünde çok uzun yıllar yer alıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Otonom uçuş konusunda askeri yanında ticari tarafta da önemli gelişmeler var. Bu konuda en son gündeme gelen havacılık devi Airbus olmuştu. DragonFly isimli bir sistemi test etmeye başlayan firma, bu sistem ile ilk olarak pilotların herhangi bir nedenle uçuşa devam edemedikleri durumda uçağı güvenli şekilde indirmeye odaklanıyor. Yapılan açıklamaya göre geliştirilen sistem acil durumda uçağı geniş çaplı şekilde otomatik olarak yönlendirebiliyor. İniş için en uygun havaalanına giden uçuş rotasını otomatik olarak belirleyebilen DragonFly, aynı zamanda hava trafik kontrolü ve havayolu şirketlerinin operasyon merkeziyle de iletişim kurabilir.

Gelişmiş sensörler ve kamera sistemlerini kullanarak herhangi bir piste otomatik olarak uçak indirme yeteneği olan sistem, taksi sürecinde pilota yardımcı olabiliyor, kulenin bildirimlerini sadeleştirebiliyor, hız kontrolü sağlayabiliyor ve pilotu olası engeller hakkında uyarabiliyor. Şimdilik bir A350-1000 üzerinde denendiği aktarılan DragonFly sistemi, gelecekte pilotları işinden etmeyecek ancak onların –eğer FAA’den onay alınabilirse– güçlü bir yardımcısı olacak.

Yapay zekâ gelişmesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Franky Zapata’dan yeni hava aracı

İLGİLİ HABERLER