Yapay zeka tabanlı görsel oluşturma sistemi Google Whisk, bugün itibarıyla aralarında Türkiye’nin de olduğu 100 farklı ülkede kullanıma açıldı.
Geçtiğimiz yılın sonunda tanıtılan deneysel Google Labs aracı Whisk, kullanıcıların iki farklı görsel kullanarak yeni görseller üretmesine imkan tanıyor. Artık Türkiye’de de kullanılabilen Google Whisk servisine birden fazla görsel yüklenebiliyor ve sistemin bu görselleri kullanarak farklı sahneler/içerikler üretmesi istenebiliyor. Yazılı komutları da algılayabilen Whisk, çoklu görsel girdi desteği sayesinde üretimi oldukça kolaylaştırıyor. Çoğu zaman akla gelen bir sahneyi/içeriği yazılı olarak görselleştirmek kolay olmuyor; bunun için hazırlanan Whisk süreçteki zorluğu tamamen ortadan kaldırıyor. Yaptığımız denemelerde çok iyi çalıştığını gördüğümüz sistem, ücretsiz olarak kullanılabiliyor.
Google bundan önce Gemini tarafında önemli adımlar atmıştı. Şirket güncellenmiş Gemini 2.0 Flash’ı Google AI Studio ve Vertex AI’daki Gemini API aracılığıyla genel kullanıma sundu. “Geliştiriciler artık 2.0 Flash ile özel sistemler oluşturabilirler” diyen Google, “Kodlama ve karmaşık istemler/sorular konusunda şimdiye kadarki en iyi modelimiz” dediği Gemini 2.0 Pro’nun deneysel sürümünü de kullanıma sundu. Bu sürüm şu anda Google AI Studio, Vertex AI ve Gemini Advanced kullanıcılarına özel olarak Gemini uygulamasında kullanılabiliyor. Şirket ayrıca “Şimdiye kadarki en düşük maliyetli modelimiz” dediği Gemini 2.0 Flash-Lite’ın herkese açık önizleme sürümünü Google AI Studio ve Vertex AI’da yayınladı. Son olarak Gemini 2.0 Flash Thinking Experimental modelinin masaüstü ve mobildeki Gemini uygulamalarına eklendiği belirtildi. Bu model cevap üretme sürecindeki düşünme sürecini gözler önüne seriyor olmasıyla dikkat çekiyor.