Açık artırmaya sunulan ve 7 bin dolar ile 10 bin dolar arası değer biçilen yapay zeka tablosuna rekor teklif.
Açık artırmalarda satılacak eserler için sunum öncesi bilirkişi tarafından bir değer biçilir. Bu eserin açık artırma için başlangıç fiyatını belirlemeye yardımcı olurken, eserden elde edilecek ortalama kazancın da ne olacağını gösterir. Yapay zeka tarafından hazırlanan tablo Portrait of Edmond Belamy için de işlem bu şekilde başlıyor. 252 yıllık açık artırma evi Christie’s’de bu tabloya 7 bin dolar ile 10 bin dolar arası tahmini değer biçildi. Ancak Portrait of Edmond Belamy’nin ucuza gitmeye pek de niyeti yoktu.
Christie’nin düzenlediği açık artırmada bu ilginç portre 432.500 dolara alıcı buldu. Esere değer biçen bilirkişi ve açık artırma evinin yanı sıra bu fiyat eseri ortaya çıkaran üç Fransız öğrenci için de şok etkisi yarattı diyebiliriz. Obvious isimli kolektif grubu kuran bu üç öğrenci, resmi oluştururken makine öğrenimli sistemlerden biri olan GAN’ı kullanmış. Yapay zeka, tarihi portrelerin yer aldığı bir veri setiyle eğitilmiş ve kendi portresini oluşturmayı denemiş. Obvious da ortaya çıkan bu tabloyu çerçeveleterek açık artırmaya sunmuş. Açık artırma sonucu tabloyu satın alan kişi, isminin açıklanmamasını talep ettiği için ne yazık ki kim olduğu bilinmiyor.
Obvious’un bu tablosuyla ilgili en büyük sıkıntı ise başka bir yapay zeka artistinin kodlarının bazılarını kullanılmış olması. Ne kadar kodun ödünç alındığı bilinmiyor ancak dikkat çekici boyutta olduğu söyleniyor. 19 yaşındaki Robbie Barrat’ın kodlarının açık kaynak lisansı ile paylaşıldığını belirtelim. Bu durumda kodları “ödünç alınan” Robbie Barrat’ın portre üzerinde hak iddia edebilme ihtimali belirsiz.
Herkesi dans ettirebilen yapay zeka