Son dönemde büyük patlama göre Lensa gibi yapay zekâ temelli avatar uygulamaları gerçeküstü beklentiler oluşturdu.
iOS ve Android için kullanıma çıkarılan Prisma Labs imzalı Lensa (Lensa AI), 2018’den bu yana uygulama marketlerde bulunan bir seçenekti. Lensa’yı kısa süre önce öne çıkaran ise “Magic Avatars” özelliği oldu. Kaçıranlar için “ücretli” çalışan Magic Avatars özelliği, kişilerin yüklediği 20’ye kadar portre fotoğrafı alıyor ve bunları açık kaynak kodlu Stable Diffusion yapay zekâ modelleri üzerinden işliyor. Bunun için Amazon’un AWS bulut sisteminden yardım ve güç alan uygulama, içerisine yüklenen fotoğraflardaki kişiyi 1-2 dakika içerisinde çok etkileyici ve büyüleyici avatarlarını oluşturuyor. Kaliforniya merkezli Prisma Labs, Magic Avatars altyapısı için “Bu bir filtre ya da efekt değil” diyor ve ekliyor: “Bu yapay zekâ avatarları sıfırdan sizin yüzünüz düşünülerek oluşturuluyor.”
Sistem yüklediğiniz fotoğrafları analiz ediyor ve ortaya benzersiz sonuçlar çıkarıyor. İşte bu sonuçların maalesef bir olumsuz etkisi oldu. Yapay zekâ temelinde üretilen avatarını çok beğenen kişiler (Özellikle kadınlar), bu şekilde görünmek adına plastik cerrahlara akın etmeye başladı. Aktarıldığı kadarıyla son dönemde bu konuda özellikle ABD’de devasa bir talep bulunuyor. Bazı ünlü plastik cerrahlar, insanların kendilerine uygulamanın hazırladığı avatarlarını örnek göstererek ameliyatlar talep ettiğini söylüyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bu uygulamaların büyük bir gerçeküstü beklenti oluşturduğunu aktaran doktorlar, bunun çok tehlikeli olduğunu belirtiyor. Elbette kimse bu operasyonlara zorlanmıyor ancak sosyal medyanın getirdiği fark yaratma ve öne çıkma yarışı, birçok genci yanlış yönlere sokabiliyor. Bu konuda plastik cerrahların gerçekçi olması ve kişileri iyi şekilde yönlendirmesi gerekiyor. Bu arada Lensa sonrasında patlayan bazı başka avatar uygulamalarının olduğunu da belirtelim. Bunların bir tanesi benzer mantıkta çalışan Dawn. Aynı zamanda Meitu, Wonder ve Voi gibi uygulamalar da marketlerde yükselişe geçmiş durumda.