Yapay zeka temelli Google arama altyapısı üzerindeki çalışmalar aktif olarak devam ediyor. Bu sefer odak nokta görsel üretimi.
Geçtiğimiz aylarda Türkçe dil desteği kazanan üretken yapay zeka temelli sohbet botu Bard, Google’ın alandaki tek çalışması konumunda yer almıyor. Firma üretken yapay zekayı direkt olarak arama sonuçlarına getirmek istiyor ve bunun için uzunca bir süredir “Search Generative Experience (SGE)” adı altında “Labs“ merkezli testler yapılıyor. Bu testlerin arkasında arama terimlerine şimdi olduğu gibi site bazı sonuçlar vermek yerine, üretken yapay zeka üzerinden etkili cevaplara üretmek yer alıyor. Bu faydalı altyapı, kişilere aradıkları konular hakkında ayrıntılı cevaplar üretiyor ve burada internet sitelerinde yayınlananlar yanında özel eğitilen büyük dil modelinden yardım alınıyor. İnternet sitelerinden aldığı bilgilere kaynak ekleyen sistem, kişilere olası devam sorularını dahi kendisi üretiyor. İşte bu sistem artık direkt olarak arama kısmına yazılacak metin komutlarından güzel görünen görseller üretebiliyor. Burada Midjourney ya da DALL-E benzeri bir deneyim elde edilebiliyor, sistem şimdilik sadece ABD’de ve İngilizce dilinde aktif ediliyor. Bu arada “SGE” altyapısına artık belirli konularda uzun yazılar da hazırlatılabiliyor, oluşturulan içerikler direkt olarak Google Docs’a ya da Gmail’e taslak olarak gönderilebiliyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Halen herkese açık olmayan bu yeni nesil arama merkezli üretken yapay zeka deneyimi, en sonra ABD yanında Hindistan ve Japonya merkezli olarak da kullanılabilecek olmasıyla ses getirmişti. Daha sonra başka ülkelere de gelecek denemeler kapsamında bir açıklama yapan Google, test sürecine katılan kişilerin “SGE” kullanımına ilişkin bir araştırma sonucu da paylaştı ve sistem ile genel olarak olumlu bir deneyim elde edildiğini belirtti. Firmaya göre en yüksek memnuniyet puanları, konuşarak takip soruları sorabilmeyi sevdiklerini söyleyen genç kullanıcılardan (18-24 yaş arası) gelmiş durumda.