ChatGPT’yi geliştiren yapay zeka devi OpenAI, uzun zaman önce tanıttığı video sistemi Sora için çıkışı bugün sonunda başlatıyor.
Yazılanlardan ve yüklenen fotoğraflardan çok gerçekçi videolar oluşturan Sora, aylardır pek fazla gündeme gelmiyordu. Sistemin ön gösterimini uzun süre önce yapan OpenAI, geliştirme çalışmaları aktif olarak devam edecek altyapıyı bugün en sonunda kullanıma açıyor. Halen mükemmel olmayan, ancak bazı durumlarda 1080p çözünürlükte (alt çözünürlükler 720p ve 480p) nefes kesici kısa videolar oluşturabilen sistem için CEO Sam Altman şunları aktardı: “ChatGPT Plus hesabı ile ayda 50 Sora videosu üretim hakkı elde edeceksiniz. Pro hesapta ise 500 hızlı üretim (yüksek çözünürlükte daha az) ve daha yavaş modda sınırsız üretim hakkı sunuyoruz.” Başkalarının video girdilerini gösteren ve üretilen videolar için remiks özelliği sunan Sora’yı bundan önce gündeme getiren ise şaşırtan bir “sızıntı” gelişmesi olmuştu. Bazı sanatçılar şirketi protesto etmek için modele erişimi sızdırmıştı. Sistemin gelişmesine fayda sağladıklarını, ancak bunun için OpenAI’dan ödeme almadıklarını iddia eden sanatçılar, attıkları adım hakkında yaptıkları paylaşımda, “Biz sizin ücretsiz hata (bug) testçileriniz, medya kuklanız ya da eğitim verileriniz değiliz” demişti. Kısa bir süre önce 150 milyar dolar değerleme ile milyarlarca dolar toplayan OpenAI’ın test süreçlerini ücretsiz yürütmesi eleştiriliyor, sızıntı üstünden yapılan yeni paylaşımlar Sora’nın iyi ancak halen mükemmel olmaktan uzakta olduğunu gösteriyor.
OpenAI geçtiğimiz aylarda Sora üzerinde çalışan önemli bir ismi kaybetmişti. Sora’nın geliştirme sürecine liderlik eden isimlerden Tim Brooks, kişisel X hesabından Google DeepMind’a geçeceğini duyurdu. Bu konuda, “Google DeepMind’a video üretimi ve dünya simülatörleri üzerinde çalışmak için geçiyorum! Böylesine yetenekli bir ekiple çalışmak için sabırsızlanıyorum. OpenAI’da Sora’yı geliştirirken inanılmaz iki yıl geçirdim. Birlikte çalıştığım tüm tutkulu ve nazik insanlara teşekkür ederim. Yeni maceram için heyecanlıyım!” diyen Brooks’a, Google DeepMind CEO Demis Hassabis’in cevabı ise şöyle olmuştu: “‘Uzun süredir masada olan dünya simülatörü hayalini gerçeğe dönüştürmek için Tim Brooks ile birlikte çalışacağımız için çok heyecanlıyız!” Burada bahsi geçen dünya simülatörünün tam olarak ne olduğu henüz bilinmiyor.