3D baskı teknolojilerinin yaygınlaşması hayatı kolaylaştıran en önemli etmenlerden birine dönüşmüş durumda. Şimdi ise bu teknoloji, Elzelinde van Doleweerd tarafından hazırlanan 3D baskı yiyecekler sayesinde gıda israfını azaltmaya yönelik girişimin başrol oyuncusu.
3D baskı teknolojisi ile bilgisayar ortamında üretilen üç boyutlu nesneler gerçeklikle buluşturulabiliyor. Endüstriyel üretimden tıpa kadar pek çok önemli alanda aktif bir şekilde kullanılan bu teknoloji, hem üreticilerin hem de kullanıcıların hayatını kolaylaştırıyor. Elzelinde van Doleweerd isimli tasarımcı ise işleri bir adım ileri taşıyarak 3D baskı teknolojisi aracılığıyla bir fark yaratmak istiyor.
Baskı için, yemek atıklarından, yenebilecek macunumsu bir materyal hazırlayan van Doleweerd 3D yazıcıya hazırladığı bu macundan yerleştiriyor. Yenebilecek yiyecekler olarak 3D yazıcıdan iki boyutlu geometrik şekiller basan tasarımcı, tabak ve kase gibi mutfak araç gereçleri için de aynı materyali ve teknolojiyi kullanıyor. 2D şekillerin basıldıktan sonra pişirilmesi ya da kaynatılması yemeye hazır hale getirilmek için yeterli oluyor. 3D çıktılarsa direkt olarak mutfak masasında yerini alabiliyor. Basılan yiyecekler tek başına servis edilebildiği gibi başka yemeklerle birlikte de tüketilebiliyor. Tüm bu girişimin gıda israfına en önemli katkısıysa kullanılacak macun için ekstra gıda gerekmemesi ve macunun yemek atıklarıyla hazırlanabilmesi. Bu sayede hem yiyeceklerin görüntüsü güzel duruyor hem de tatları oldukça lezzetli oluyor.
3D baskı dünyanın ilk yapay korneası