reklamı kapat

POPÜLER

Huawei LOG Tasarım

Yeni 5G’li Huawei akıllı telefonlar yolda olabilir

Yeni 5G’li Huawei akıllı telefonlar yolda olabilir. Firma şu an ABD ambargosu nedeniyle 5G’yi geride bırakmak zorunda kalıyor.

Çinli teknoloji devi Huawei, 5G teknolojisi söz konusu olduğu zaman dünyanın en önemli ismi konumunda. Ancak firma buna rağmen yeni akıllı telefonlarına 5G destekli işlemciler koyamıyor, çünkü Amerika Birleşik Devletleri ambargo üzerinden bunu istemiyor. Örneğin Qualcomm Huawei’ye şu an sadece 4G işlemcilerden sağlayabiliyor. Fakat bu şirketi geriye düşüren durum yıl sonunda değişebilir. Reuters’in yeni haberine göre Huawei, Çin merkezli Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) ile birlikte geliştirdiği 5G yonga setlerini yıl sonunda devreye alabilir. Aktarıldığı kadarıyla Huawei ve SMIC şu an SMIC’in N+1 üretim sürecini ve Huawei’in elektronik tasarım otomasyonu (EDA) yazılım araçlarını kullanarak 5G yonga setleri tasarlıyor. SMIC’in üretim süreci söylendiği kadarıyla 7nm’ye yakın seviyesinde yer alıyor, sektörün geri kalanı ise 3 nm seviyesine inme konusunda çalışıyor. Yani bahsi geçen yonga setlerinin performansı için aşırı yüksek bir beklentiye girmemek gerekiyor.

Huawei ve 5G konusunda bundan önce Avrupa odaklı bir haber ses getirmişti. Biliyorsunuz birçok ülke şu an ABD’nin “Çin’e veri gidiyor iddiasının” etkisiyle telekomünikasyon ağlarında Huawei ve ZTE gibi Çinli firmaların donanımlarını kullanmıyor. Bu konuda 2020 yılında Avrupa merkezli uyarılar da yapıldı ancak AB Komisyonu İç Pazar ve Sanayiden Sorumlu Üyesi Thierry Breton’a göre Avrupa ülkeleri bu konuda sınıfta kaldı. Breton, yaptığı açıklama kapsamında Avrupa özelinde Çin riskine karşı beklenen sıkı denetimlerin ve yasakların bir türlü uygulanmadığını belirtti. Sık sık gündeme gelen önemli isim, kaynaklara göre geçtiğimiz hafta AB ülkelerinin iletişim altyapılarından sorumlu bakanlarına yaptığı açıklamada, AB ülkelerinin sadece üçte birinin kritik alanlarda Huawei / ZTE yasakları uyguladığını söyledi. Bu durumu ortadan kaldırmak isteyen Avrupa Birliği, bölge için güvenlik riski oluşturduğu düşünülen şirketlerin ekipmanlarına yönelik katı ve zorunlu bir yasak getirmeyi düşünüyor. Yani “kullanmayın” şeklindeki tavsiye kapsamındaki süreç, Huawei ve ZTE gibi firmalar özelinde yakında bir zorunluluk haline getirilecek gibi görünüyor.

Huawei merkezli detaylar yanında bu da ilginizi çekebilir: İddialı AR gözlük Xiaomi Wireless AR Glass Discovery Edition tanıtıldı

İLGİLİ HABERLER