Yeni materyal ile telefonlardaki pil kapasitesi kayıp sorunu ortadan kalkabilir

04 Mayıs 2021 11:43

Akıllı telefonlar içerisinde kullanılan lityum-iyon piller, orijinal kapasitelerini uzun süre koruyamıyor. Bu pil kapasitesi kayıp sorunu yakında bitebilir.

Lityum-iyon piller, sürekli şarj ve deşarj yapılması nedeniyle eskiyor ve kapasitelerini kaybediyor. Bu yüzden 1 yılını geçen telefonların pili daha çabuk bitmeye başlıyor. Bunun arkasında söylendiği kadarıyla Polyvinylidene Fluoride (PVDF) yer alıyor.

Lityum-iyon pillerin negatif terminalinde kullanılan bağlayıcı materyal PVDF, araştırmacılara göre 500 şarj sonrasında kullanıldığı pillerin orijinal kapasitesini yüzde 35 oranında azaltıyor.

Bunun için çözüm ise uzun isimli yeni materyal Bis-imino-acenaphthenequinone-Paraphenylene (BP) olacak gibi görünüyor. Bu yeni materyalin arkasında Japan Advanced Institute of Science and Technology (JAIST) araştırmacıları yer alıyor.

Yeni geliştirilen BP üzerine kurularak üretilecek pillerin, 1.700’den fazla şarj sonrasında bile orijinal kapasitesinin yüzde 95’ini koruyabildiği aktarılıyor.

Bu da elbette herkes için harika görünüyor. Bu materyal sayesinde iki hatta üç yıllık telefonların dahi ilk günkü gibi şarj / pil performansı sunabileceği görülüyor.

Pil kapasitesi kayıp sorunu yakında gündeme dahi gelmeyecek gibi görünüyor

Bu yeni teknoloji elbette sadece akıllı telefonları kapsamıyor. Süreçte pil altyapısı benzer olduğu için tablet, dizüstü ve akıllı saat gibi giyilebilir ürünler de yer alıyor.

Hatta bu yeni materyalin elektrikli otomobil pilleri için de önemli olduğu belirtiliyor. Sistemin çok geçmeden gerçek cihazlarda kullanılmasını umut ediyoruz. Ancak bunun için henüz bir tarih verilmiyor.

İlginizi Çekebilir

Microsoft’un oyun tarafına özel yeni kulaklığı

Paylaş