Gorilla Glass‘ın üreticisi Corning International, Polytechnique Montreal‘deki araştırmacılarla birlikte yürüttüğü çalışmada şeffaf sensörleri cama entegre etmeyi başardı. Bu teknoloji sayesinde akıllı telefonlardaki cam üzerinden vücut sıcaklığı ve nabız ölçümü başta olmak üzere pek çok ölçüm yapılabilecek.
Ekibin bu projede normal Gorilla Glass’ın üzerine lazerle foton yolları açılarak fotonların gidip gelebileceği tüneller elde edilmiş. Böylece, ışığın temel birimi olan fotonlar, tıpkı elektriğin bakır tellerden geçmesi gibi bu tünellerden geçiyor.
Araştırmacılar bu teknolojiyi kullanarak sıcaklık ölçen bir cam yüzey üretmeyi başarmış. Sıcaklık arttığında camın genişlemesi sonucu tünellerin uzalıp kısalması prensibiyle çalışan bu sensör sayesinde cama değen herhangi bir şeyin sıcaklığını ölçmek mümkün. Buna ek olarak akıllı telefon kullanıcısının kimliğini doğrulayacak bir sistem de geliştirilmiş. Cama temasla çalışan bu tür bir kimlik doğrulama teknolojisinin örneğin banka transferleri veya ödemeler sırasında çok işe yarayacağı düşünülüyor.
Araştırmacılar foton tünellerine ilişkin pek çok çalışma yapmış olsa da, bu çalışma foton tünellerinin bir cam üzerinde kullanıldığı ilk çalışma niteliğinde. Üstelik yapılan açıklamaya göre, bu çalışmada kullanılan lazer yöntemi daha önce kullanılan fotolitografi işleminden çok daha ucuz ve basit olmakla kalmayıp katmanlı tünel yapısına imkan veriyor. Bu da tek bir cama katmanlar halinde pek çok sensörün entegre edilebileceği anlamına geliyor.
Bu teknolojinin gelecekte mobil cihazların yanı sıra biyomedikal cihazlarda, pencerelerde ve hatta cam yüzeyli masalarda kullanılması planlanıyor.
Haberde kullanılan görsel temsilidir.