reklamı kapat

POPÜLER

Taranan yazıtta mumyanın ismi görünüyor: Irethorru. Bu isim "Horus'un Gözü düşmanlarımın üzerinde" şeklinde çevriliyor.

Yeni tarama yöntemi Mısır’ın gizli geçmişine ışık tutuyor

Bazen tarihi keşifleri gerçekleştirebilmek için korunan nesneler üzerinde fedakarlık yapmak gerekiyor. Londralı araştırmacılar bu durumu Mısır tarihi için tersine çevirmeye hazırlanıyor.

Bilim insanları “tarama” yöntemi ile mumyalara zarar vermeden onları inceleyebiliyor. Ancak aynı durum papirüsler için geçerli değil. Papirüs kağıdına yazılmış olan içerikler onu saran özel kılıfı yok etmeden okunamıyor. Bu da araştırmacıları büyük bir ikilemin içine sokuyor. Mısır’ın günlük hayatına ilişkin verileri içeren bu değerli bilgiyi elde etmek mi, yoksa onu olduğu gibi korumak ama bilgiden mahrum kalmak mı? Bazı bilim insanları bu parçalama yöntemini “acımasızca” bulurken bazıları ise bilginin çok daha değerli olduğu görüşünde. Geliştirilen yeni yöntemle bu ikilemin önüne geçmek mümkün.

Taranan yazıtta mumyanın ismi görünüyor: Irethorru. Bu isim "Horus'un Gözü düşmanlarımın üzerinde" şeklinde çevriliyor.

Özel tarama yöntemi

Söz konusu yeni yöntem University College London araştırmacıları tarafından geliştirilmiş. Papirüsü koruyan kılıfa farklı frekanslarda ışık göndererek tarama işlemini gerçekleştiren ekip yazıların “parlamasını” sağlıyor. Böylelikle kılıfı parçalamadan neler yazdığını görmek mümkün oluyor. BBC‘nin haberine göre her ne kadar genellikle alışveriş listesi ya da vergilerle ilişkili olsa da söz konusu içerikler Mısır’ın günlük hayatına ışık tutuyor. Bulunan bu teknik başarılı bir şekilde test edildi. Ancak şimdilik genel bir kabul görüp görmeyeceği bilinmiyor. Ancak söz konusu teknikle beraber pek çok kalıntıya zarar vermeden yeni şeyler keşfetmek mümkün. 2.000 yıllık papirüsleri okumakla başlayan bu keşif tarihe ışık tutabilir.

İLGİLİ HABERLER