reklamı kapat

POPÜLER

Yeni torba yasa ile gündeme girdi; hurda araca 10.000 TL ÖTV indirimi!

 - Güncelleme: 02 Şubat 2018 20:12

Meclise sunulan yeni bir torba yasanın içerisinde yer alan ÖTV indirimi, sıfır ve elektrikli araç alımında kullanıcıların ilgisini çekebilir.

Son yıllarda çok ciddi oranlarda artış gösteren ve sıfır otomobil alımında kullanıcıları oldukça zorlayan ÖTV ile ilgili alternatif tasarılar belirli aralıklarla gündeme geliyor. Giriş seviyesi olarak nitelendirebileceğimiz B sınıfı otomobillerin, iki yıl öncesinin C sınıfı limitlerine dayandığı şu günlerde “Ne olacak?” sorusu daha sık sorulurken bugün ortaya çıkan yeni bir kanun tasarısı bir anda gündeme oturdu. Henüz öneri niteliğinde olan ve meclise sunulan tasarıya göre, 16 yaş ve üzeri araçların hurdaya ayrılması karşılığında, yeni araç alımında 10.000 TL gibi gibi bir ÖTV indirimi yapılması planlanıyor. Türkiye genelinde var olan yaklaşık 6 milyona yakın 16 yaş üstü aracı kapsayacak olan bu tasarıda dikkat çeken nokta ise traktör ve motosikletlerin dahil edilmemiş olması.

Tarih sınırı var

31/12/2019 tarihine kadar uygulanmak üzere 16 yaş ve üzerindeki otomobil, panelvan, minibüs, otobüs, kamyonet ve kamyonların, imha merkezlerine teslim edilerek, hurdaya ayrılması üzerine kurulan planla ilgili açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Naci Ağbal; “İkinci el araçların trafikten çekilmesi ve yeni araç alımının teşviki amacıyla, 31 Aralık 2019 tarihine kadar uygulanmak üzere; 16 yaş ve üzerindeki otomobil, panelvan, minibüs, otobüs, kamyonet ve kamyonların, ihracatı veya imha merkezlerine teslim edilmek suretiyle trafikten kaydı silinerek hurdaya ayrılması karşılığında, araç sahiplerine, yurt içinden yeni araç alımında 10 bin lirayı geçmemek kaydıyla ÖTV indirimi sağlanabilmesi imkânı getiriliyor. Yurt içinde taşıtların imalat sürecinde kullanılan ve imalatçılar için ayrı bir yük oluşturan hoparlör, radyo, navigasyon cihazı, monitör gibi mallar için ödenen ÖTV, imalatçılara iade edilecek. Mal ihracatı yapan firmalar için nisbi aidat uygulamasında asgari alt sınırın kaldırılması, hizmet ihracatı açısından ise nisbi aidat uygulamasından vazgeçilerek aylık asgari ücretin brüt tutarı ile bu tutarın 5 katı arasında belirlenen tutarda yıllık aidat tahsil edilmesi esası getiriliyor. İhraç edilmek üzere ihracatçılara teslim edilen ÖTV’ye tabi malların mücbir sebepler veya beklenmedik durumlar nedeniyle üç ay içinde ihraç edilememesi durumunda, katma değer vergisi uygulamasında olduğu gibi, üç aya kadar ek süre verilecek.” diyerek teklifin uygulamaya alınmasının faydalı olacağına inandıklarını belirtti. Önümüzdeki günlerde netlik kazanması beklenen yasa tasarısıyla gündemi bir süre daha meşgul edecek gibi gözüküyor.