Yazılım devi Microsoft, dün gece düzenlendiği etkinlik kapsamında yapay zeka odaklı Copilot+ PC’leri ve Recall özelliğini duyurdu.
Microsoft’un yeni tanıttığı yapay zeka odaklı Copilot+ PC’lerin Windows 11 üzerinden sunacağı yapay zeka özelliklerden birisi sunumda üzerinde çok durulan “Recall” olacak. “Bilgisayarınızda yaptığınız her şey için bir fotoğrafik hafıza” olarak aktarılan Recall özelliği, kişilerin PC’lerinde gördükleri içerikler arasında arama yapmasına ve bunu haftalar öncesine götürmesine imkan tanıyacak. Özet olarak çok ama çok gelişmiş bir geçmiş arama sistemi olan Recall, birçok kişiyi heyecanlandırdı ancak daha sonra özelliğin temel çalışma mantığı tam olarak ortaya çıkınca çok sayıda eleştiri ve endişe dile getirilmeye başlandı. Recall özelliğinin temelinde sistemin sürekli olarak ekran görüntüsü alması ve bunları kaydetmesi yer alıyor. Yani bu yeni özellik aktif edildiği zaman bilgisayarda yaptığınız her şeyin ekran görüntüsünü alıyor ve bunları işleyerek arka plana atıyor. Bu durum tahmin edebileceğiniz üzere kullanıcıların çok hoşuna gitmedi ve gizlilik konusunda da aklına yatmadı. Microsoft ise yaptığı açıklama kapsamında bu ekran görüntülerinin direkt olarak bilgisayarlarda kalacağını ve yerleşik olarak bilgisayarların işlemcileriyle işleneceğini belirtti.
Buna göre alınan ekran görüntüleri bir sunucu sistemine gitmeyecek, süreçte Copilot+ PC’lerin taşıdığı işlemcilerdeki NPU biriminden yardım alınacak. Bu durum güzel ancak elbette yüzde 100 güvenlik getirmiyor, her bilgisayar internete bağlandığı zaman Recall’ın siber saldırılar özelinde çok büyük güvenlik riskleri oluşturması oldukça mümkün görünüyor. Bu özelliğin istenirse Windows 11 ayarlarından kapatılmasına izin verecek Microsoft, yeni özelliğiyle Elon Musk’tan da iyi bir geri dönüş almadı. Bu konuda aşağıdaki paylaşımı geçen Musk eleştiriler bir şekilde, “Bu bir Black Mirror bölümü.” dedi ve bu özelliği çıktığı zaman hemen kapatacağını söyledi.
Recall özelliği hakkında Acer kendisi şunu aktardı: “Recall ile kullanıcılar, hatırladıkları ipuçlarını basitçe tanımlayarak bilgisayarlarında gördükleri her şeyi kolayca bulabiliyor. Keşfedilebilir zaman çizelgesi sayesinde kullanıcılar daha önce kullandıkları uygulamalara, belgelere veya mesajlara geri dönmek için zaman içinde kolayca gezinebiliyor.”