Counterpoint’in son verilerine göre 2021 yılında tüketiciler, 2020’ye oranla daha fazla yenilenmiş akıllı telefon alımı gerçekleştirdi.
Yenilenmiş akıllı telefon modelleri artık sektörün önemli bir bölümünü oluşturuyor. Tüketicilerin artan yeni akıllı telefon fiyatları nedeniyle daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gösterdiği bu alan, 2021’de 2020’ye oranla yüzde 15’lik bir artış gösterdi. Yani 2021 toplamında, 2020 toplamına oranla yüzde 15 oranında daha fazla yenilenmiş telefonun satışı yapıldı. Burada en büyük artış yüzde 25 ile Hindistan pazarında oldu. Alandaki liderlik ise açıklandığı kadarıyla Samsung ve Apple‘ın elinde bulunuyor. İki firma da birçok pazarda inanılmaz yüksek sayılarda yenilenmiş telefon satışı yapıyor. Bu iki teknoloji devi bazı diğer yenilemiş elektronik ürünlerin satışını da gerçekleştiriyor.
Yenilenmiş elektronik ürünler ya da akıllı telefonlar, ikinci el ürünlerden daha güvenli bulunuyor çünkü firmalar tarafından resmi olarak tamir edilen ve garanti verilen ürünler oluyor. Çoğu yenilenmiş ürün orijinal parçalar kullanıldığı için yıllarca sorunsuz olarak çalışabiliyor.
Yenilenmiş akıllı telefon konusunda Türkiye’de resmi adımlar da var. Geçtiğimiz dönemde Ticaret Bakanlığı cep telefonu ve tablet yenileme merkezlerinin faaliyete geçmesi konusunda bir adım atmış ve şunları aktarmıştı: “Kullanılmış cep telefonları ve tabletlerin belirli bir standartta yenilenerek, garantili ve sertifikalı bir şekilde “yenilenmiş ürün” olarak tekrar satışa sunulmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik 22.08.2020 tarihli ve 31221 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Anılan Yönetmelik hükümleri uyarınca, “yenileme” işlemlerini yapma ve “yenilenmiş ürün” piyasaya arz etme faaliyetleri sadece Bakanlığımızca yetkilendirilen yenileme merkezleri tarafından yapılabilmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Söz konusu yasal düzenlemenin amacı; kullanım ömrünü tamamlamayan ikinci el teknolojik ürünlerin tekrar ekonomiye kazandırılması, israfın ve çevreye verilen zararların azaltılması, anılan ürünlerle ilgili ithalat kalemlerinde düşüş sağlanması, kayıt dışılığın engellenmesi ve tüketicilerin güvenli ve garantili bir şekilde ikinci el alışveriş yapmasının sağlanmasıdır.
Bu kapsamda; “yenileme merkezi” olarak faaliyette bulunmak isteyen firmalar öncelikle Türk Standardları Enstitüsü tarafından ilgili standart kapsamında TSE-HYB belgesi ile belgelendirilmekte ve ardından “Yenileme Yetki Belgesi” almak üzere Bakanlığımıza başvuruda bulunmaktadır. Yeni dönem için yetkilendirilen ilk üç firma şunlar olmuştu:
-Garantili Teknoloji İletişim Hizmetleri Ltd. Şti.
-Easycep Bilişim Ve Ticaret A.Ş.
-HB Bilişim Servis Hizmetleri İthalat İhracat İç Ve Dış Ticaret Ltd. Şti.